reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dodávky desktopových grafických karet šly dolů o 16 procent

28.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Dodávky desktopových grafických karet šly dolů o 16 procent
Jasný dopad konce masové těžby kryptoměn na grafických kartách se ukázal i v informacích od Jon Peddie Research. Ty také říkají, že jsme se dostali do období kryptokocoviny, jak se píše od posledních finančních výsledků NVIDIE. 
NVIDIA vypustila do světa finanční výsledky a předpověď na aktuální kvartál s informacemi, které investory moc nepotěšily. Akcie firmy se tak prudce propadly a od té doby se horko těžko šplhají opět nahoru. Jon Peddie Research se věnuje tomu, co se dělo v průmyslu s grafickými čipy ve třetím letošním kvartálu a i když celá zveřejněná zpráva přijde na 5000 dolarů, k dispozici je také její shrnutí s užitečnými informacemi.
 
 
Dle nich dodávky GPU ve třetím kvartálu oproti druhému vzrostly o 10,6 procent, což zařídil především Intel, takže je jasné, že v tomto případě mluvíme o veškerých GPU pro PC, čili i integrovaných a lze to přičíst především sezónním prodejům. Zveřejněný výtah z celé zprávy je přitom jako obvykle trošku zmatený, takže ani není moc radno v něm hledat souvislosti. 
 
Klíčové informace říkají, že desktopových samostatných GPU se na trh dodalo o 16 procent méně než před rokem. Mobilních samostatných GPU se však meziročně na trh dodalo o 7 procent více, a to lze zase označit jako dopad rostoucí obliby herních notebooků či prostě notebooků, jejichž noví majitelé se nechtějí spokojit jen s integrovanou grafikou. 
 
A především desktopových grafických karet, čili tzv. AIB (Add-in-Boards) se oproti předešlému kvartálu dodalo na trh o 19,2 % méně. Navíc, samostatné grafické čipy se dostaly do 31,6 % dodaných PC, a to je mezikvartálně o 3,54 % méně. A pro celý trh s PC firma JPR uvádí, že mezikvartálně rostl o 8,2 %, ale meziročně to bylo stejné. 
 
I JPR pak mluví jako o důvodech poklesu prodejů samostatných grafických karet a udává, že efekt těžby kryptoměn skončil a zanechal firmy AMD a NVIDIA a dodavatelský řetězec s plnými sklady, přičemž ve třetím kvartálu obvykle dochází k oživení dodávek, které nepřišlo. Dr. Jon Peddie také upozorňuje, že další dopady bude mít chystané 25% clo, které se na Američany chystá od nového roku a Donald Trump zatím rozhodně nemá v úmyslu ho rušit. 
  
Zdroj: Hexus.net


reklama