reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kryptokocovina zasáhla i NVIDII, její akcie klesají

19.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Kryptokocovina zasáhla i NVIDII, její akcie klesají
Vývoj hodnoty akcií firmy NVIDIA připomíná to, jak se vyvíjela hodnota Bitcoinu, i když přímý vztah zde samozřejmě není. Nicméně kryptoměny ovlivnily finance NVIDIE stejně jako AMD v posledním roce a nyní přišla fáze kocoviny. 
NVIDIA před několika dny ohlásila své nejnovější finanční výsledky a investoři z nich nebyli nadšeni. To se ukázalo hned na tom, jak hodnota akcií spadla z minulého čtvrtka na pátek z 202 na 163 dolarů, přičemž v následujících dnech se akcie na nové úrovni držely víceméně bezezměny. Aktuálně jsou tak akcie NVIDIE na hodnotě z léta předchozího roku a už vůbec to nevypadá, že by měly atakovat hranici 300 dolarů, jako tomu bylo ještě na začátku října. 
 
 
V říjnu se tak akcie vyšplhaly na 290 USD a nyní už klesají ke 160 dolarům, což pro NVIDII znamená slušný sešup, jejž jí bezesporu přinesl konec druhé vlny těžby kryptoměn na grafických kartách a vedle toho nepanuje obecné nadšení ani kolem nové řady GeForce RTX. Ostatně i předpokládané tržby za právě probíhající kvartál mají být 2,7 miliard dolarů, což je asi 500milionový pokles v porovnání s nedávno ukončeným kvartálem, a to právě probíhá předvánoční sezóna. 
 
NVIDIA přitom zaznamenala rekordní tržby v oblastech datových center, vizualizace a automotive. Zvedla také čtvrtletní dividendy o 7 procent a ohlásila, že v příštím roce mezi investory rozdělí 3 miliardy dolarů. To však evidentně nestačí. 
 
Reuters píše o tom, že se NVIDIA stále musí vypořádat se skladovými zásobami čipů Pascal, které se na kartách hromadí u distributorů a prodejců. Ostatně samotná NVIDIA přiznala, že příjmy z prodeje herních karet byly nižší, než předpokládala. Že by snad lidé neměli zájem jak o nové Turingy, tak o staré Pascaly? Osobně bych se nedivil vzhledem k cenám starých karet, které po uklidnění situace s těžbou pouze klesly na původní částky a nové karty nedokázaly obecně nabídnout lepší poměr výkonu a ceny. A divit se snad nemohou ani v NVIDII tomu, že lidé dle dosavadního vývoje nejsou slepě nadšeni z ray tracingu a DLSS. Po dvou a půl letech vývoje se tak dočkali jen rozpačitého výsledku. 
 
I z hlubin průmyslu tvořícího grafické karty vyplouvají na povrch informace, že GeForce RTX se neprodávají moc dobře. Jenomže tu je stále otázka, zda NVIDIA nezvolila takovou strategii schválně, aby podpořila prodeje starých GTX a trošku přiškrtila prodeje nových RTX, jejichž zásoby jsou tenké. Do toho ale dobře nevidíme a bez oficiálních informací vidět nebudeme. 
 
 
Zdroj: NVIDIA


reklama