Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dokončovaný EPYC 7004 s dvanácti čiplety se ukázal

11.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Dokončovaný EPYC 7004 s dvanácti čiplety se ukázal
AMD už zjevně vyrábí procesory EPYC generace 7004, čili Genoa, přičemž jeden z nich byl vyfotografován v ještě nedokončeném stavu v Malajsii. Podívat se můžeme na jeho dvanáct 5nm čipletů kolem velkého I/O čipu.
AMD EPYC Genoa mají přijít na trh tento rok a ne zrovna na jeho konci, čili fotografie jednoho z nich není vůbec překvapující, zvláště když se nedávno ukázala na desce i příslušná patice SP5. Ovšem dle serveru VideoCardz je následující fotografie alespoň 10 měsíců stará, na což prý ukazuje zdroj. My si to však už neověříme, neboť uvedený odkaz už nefunguje, a tak zbývá jen slovo jistého Phatal187, dle nějž je tato fotografie navíc i veřejně přístupná, pokud víme, jak ji najít.
 
My přitom máme 96jádrový EPYC potvrzen až od srpna předchozího roku díky hacku serveru firmy Gigabyte.

 
Ovšem i když je tato fotografie stará, stále nám ukazuje to hlavní, a sice dvanáct 5nm čipletů posázených kolem I/O čipu. Pochopitelně ale půjde jen o raný vzorek procesoru EPYC Genoa s maximálně 96 jádry. Dobře také můžeme vidět, že čipy ještě nejsou zcela zapouzdřeny, respektive mají obnažené hrany, které jsou obvykle chráněny pryskyřicí. Jinak už je ale tento procesor zřejmě plně osazen i SMD kondenzátory. 
 
 
Použité 5nm čiplety Zen 4 mají zabírat plochu 72 mm2, čili budou o cca 8 mm2 menší než aktuální 7nm čiplety Zen 3 (Milan, Vermeer), přičemž o trošku menší je i I/O jádro, a sice 397 mm2 oproti 416 mm2 na EPYC Milan. Díky tomu všemu tak mohlo AMD vměstnat vedle sebe vždy tři čiplety, ostatně tu také použije pouzdro určené pro patici SP5 (LGA 6096), které je o více než třetinu větší než SP3 (LGA 4094). To se bude hodit i z toho důvodu, že nové EPYC Genoa dosáhnou TDP až 400 W, zatímco dosud byl pro EPYC vrchol 280 W.