reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doručovací dron APT 70 od Bell zvládl první autonomní letový test

27.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Doručovací dron APT 70 od Bell zvládl první autonomní letový test
Do vývoje autonomních doručovacích dronů se pouští mnoho společností, jednou z nich je i americká firma Bell. Této společnosti se nedávno povedlo se svým modelem dronu APT 70 provést autonomní test.
Společnosti Bell, která se zabývá leteckou technikou, se podařilo s autonomním dronem úspěšně provést první samostatnou letovou zkoušku v testovacím středisku blízko Fort Worth v Texasu. Jedná se konkrétně o model Bell APT 70, který měří 183×274 centimetrů. Dolet dronu je něco málo přes 30 kilometrů, dokáže vyvinout rychlost i více než 161 km/h a zvládne unést náklad o celkové hmotnosti přibližně 32 kilogramů.

Tým mající na starost vývoj autonomního letounu je rád za zdolání tohoto milníku a těší se na další vylepšování. Společnost Bell bude pracovat na testování modelu APT 70 po celý zbytek tohoto roku. Minulý rok americká firma začala s testováním dronu APT 20, což je menší verze APT 70, která unese jen devět kilogramů, ale je také autonomní. 
 

Společnost Bell se také spojila s japonskou logistickou firmou Yamato kvůli integrování systému pro manipulaci s balíky a zásilkami. Na YouTube zveřejnila firma Bell video, které ukazuje autonomní dron v akci při leteckém testu. Dron vzlétá a přistává vertikálně, ve vzduchu se pak pro let dopředu naklopí. 

Po testovacím období APT 70 je v plánu schopnosti autonomního letounu předvést při demonstracích letů. Díky NASA dron APT 70 absolvuje simulaci komerční mise v národním vzdušném prostoru. Tato demonstrace je plánovaná na polovinu roku 2020.

Tento autonomní dron je určen k obyčejné přepravě nákladů či balíků pro zákazníky, ale může být využit třeba i pro rychlé a efektivní doručování zásilek léků a zásob jídla například při přírodních katastrofách do těžko přístupných oblastí. Stále však bude ještě nějaký rok trvat, než bude doručování balíků se zbožím či zásobami běžnou záležitostí a součástí každodenního života. 
 
Na doručovacích dronech pracuje také například společnost Amazon, která má model Prime Air, pozadu nezůstává ani firma s leteckou technikou Airbus, která vyvíjí autonomní dron Skyways

Zdroj: engadget.com 


reklama