reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doručovací dron Prime Air od Amazonu má hybridní design

6.6.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Doručovací dron Prime Air od Amazonu má hybridní design
Společnost Amazon od Jeffa Bezose už delší dobu plánuje doručování drobnějších zásilek pomocí autonomních dronů. Nyní Amazon představil nový hybridní design, který bude mít jejich doručovací dron. 
Spousta společností se v současnosti zaměřuje na robotizaci a automatizaci doručování zboží. Například vize firmy Ford se zaměřuje na humanoidního robota, který bude doručovat balíky v autonomním voze. Amazon zase plánuje doručování pomocí dronů. 
 
Doručovací dron od Amazonu se může chlubit novým designem. Dron Prime Air se sice ještě ve vzduchu běžně neobjevuje, ale to Amazonu nebrání ho vylepšovat od původní verze. Nová generace autonomního letounu nabídne "hybridní design", který mu umožní vzlétnout a přistávat přímo ve svislém směru, jako je toho schopná helikoptéra. Na druhou stranu ale dron ve výškách využije výhody aerodynamiky jako u letadla s pevnými křídly. 
 
 
Doručovací dron od Amazonu by měl být díky svému novému designu bezpečnější, k tomu by měla napomoct i křídla, která zároveň tvoří okolo autonomního letounu ochranný kryt. Nový dron létá s pomocí šesti vrtulí namísto čtyř a díky tomu je celkově stabilnější a vhodnější pro vypořádávání se s nárazy větru. 
 
Umělá inteligence dronu má zajistit vyhýbání se neočekávaným překážkám, ať už statickým nebo pohybujícím se. Dron se zvládne vyhnout třeba drátům elektrického vedení či prádelním šňůrám, které by pro něj nemusely znamenat dobrý konec. 
 
 
Drony Amazonu mají dolet asi 24 kilometrů a jsou schopné doručovat zákazníkům balíčky lehčí zhruba než 2,3 kg do půl hodiny. Drony by tak měly dodávat zboží rychle a měly by snižovat také dopad dopravy objednávek na životní prostředí. 
 
Zatím ale není zřejmé, kdy by se zákazníci mohli dočkat této služby v širokém měřítku, protože není snadné získat povolení na běžný provoz doručovacích dronů. Amazon také musí řešit i některé další problémy, jako je létání v dešti nebo hluk, který autonomní letouny vydávají. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama