reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DRAMeXchange zaznamenala 10% snížení cen DDR4

6.11.2018, Jan Vítek, aktualita
DRAMeXchange zaznamenala 10% snížení cen DDR4
Dle nejnovějších informací bychom spíše neměli očekávat snižování cen počítačových pamětí DDR4 RAM, ovšem to se týkalo výhledu do budoucna. Jak ale ukazuje DRAMeXchange, snížení cen už nastalo. 
Na našem trhu jsme už ostatně zaznamenali snížení cen řady modulů DDR4 RAM, a to jak těch výkonnějších a dražších, tak těch pomalejších a levnějších. Například paměti Corsair Vengeance LPX Black DDR4 16GB (CMK16GX4M2B3200C16) se v první polovině roku prodávaly za cca 5500 Kč, ale nyní to je kolem 4100 Kč. G.SKILL Ripjaws V DDR4 8GB (F4-2666C15D-8GVR) se zase vyšplhaly až na 2800 Kč a dnes už jsou zcela běžně prodávány za ceny pod 2000 Kč. Za to pochopitelně může řada faktorů a nejen smluvní ceny pamětí, jaké sleduje DRAMeXchange, ale to je právě jeden z nich. 
 
 
Dle DRAMeXchange tak cena 4GB pamětí DDR4 v posledním kvartálu klesla konkrétně o 10,14 % z 34,5 na 31 USD a projekce pro další je navíc taková, že bychom se mohli dočkat dalšího podobného poklesu, i když Samsung hodlá dalším snižováním cen bránit. Ještě co se týče 8GB pamětí DDR4, jejich cena klesla z 68 USD na 61 USD. 
 
V poslední době tak slýcháme buď to, že ceny pamětí DRAM v příštím roce už moc klesat nebudou, pokud vůbec a pak tu jsou zprávy jako tato, že pokles cen přijde. DRAMeXchange to vysvětluje prostě tak, že trh s paměťmi DRAM postihl nadbytek, takže pokles cen během listopadu a prosince má být velice reálný. Dozvídáme se také, že dodavatelé pamětí DRAM mají nyní velký zájem na tom, aby začali vyprazdňovat své sklady. 
 
A jaký je důvod nadbytečných zásob? Jak se dalo očekávat, jde i o problémy Intelu, který nestíhá vyrábět a pokud je na trhu hlad po procesorech a čipových sadách, je logické, že pak není takový zájem o paměti, které nemají uplatnění. 
 
 
Vedle toho všeho se také dozvídáme, že výrobci modulů začali více produkovat 8GB moduly pamětí DDR4 RAM namísto 4GB modulů, takže ty brzy právě nad 4GB moduly převáží, a to dříve, než se dříve čekalo. Díky tomu se z nich stane mainstream a v závislosti na tom by se mělo na trh začít dodávat více počítačů se 16 GB RAM, pokud jde o to, aby se využíval potenciál procesorů s dvoukanálovým kontrolerem pamětí. V důsledku i samotný DRAMeXchange začne od příštího kalendářního roku sledovat především cenu 8GB modulů a ne 4GB jako doposud. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama