reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung srazil své kapitálové výdaje a hlásí konec boomu paměťových čipů

2.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung srazil své kapitálové výdaje a hlásí konec boomu paměťových čipů
Už před týdny jsme se od Bloombergu dozvěděli, že Samsung bude reagovat na vývoj na trhu s paměťmi, kde se očekává výrazné převážení nabídky nad poptávkou. Nyní se ukazuje, že na tom něco bylo. 
Samsung se má už dlouho připravovat na snížení produkce svých paměťových čipů, respektive nyní se dá spíše mluvit o tom, že radikálně sníží své kapitálové výdaje, a tedy i investice do dalšího rozšiřování výroby. Firma také ohlásila, že nastal konec dvouletého boomu v paměťových čipech, který především stál za jejími rekordními výdělky v posledním období. 
 
 
vývoj podílů firem na trhu s DRAM
 
V příštím roce se tak budou výdělky firmy snižovat a ostatně už nyní ceny některých paměťových čipů výrazně klesly, i když zpráva v tomto nebyla vůbec konkrétní. Dozvěděli jsme se ale, že kapitálové výdaje Samsungu už v tomto roce klesnou o 27 procent na 28 miliard dolarů, přičemž loni to bylo 38,8 miliard dolarů. To hovoří za vše.
 
To vše se týká jak pamětí DRAM, tak NAND Flash a právě v případě těch druhých pamětí se očekává výrazný pokles cen v příštím roce, a to především díky novým výrobním linkám firem Toshiba a SK Hynix stejně jako díky novým technologiím, které prudce zvednou paměťovou hustotu. 
 
Samsung se ve svém nejnovějším vyjádření snaží uklidnit investory, že nenastane prudký pokles výdělků na paměťovém trhu a mluví o pokračující vysoké poptávce ze strany výrobců serverů (do toho patří i cloud a jeho služby). Firma také přiznala, že dříve uvažovala o konverzi svých linek vyrábějících NAND Flash na výrobu pamětí DRAM. 
 
Samsung v třetím letošním kvartálu dokázal vytvořit provozní zisk 15,8 miliard dolarů, který má v aktuálním kvartálu klesnout o 4 procenta, což však bude i tak o 11 procent lepší než před rokem. Avril Wu z DRAMeXchange tak nepředpokládá, že by firmu čekal v brzké době tvrdý pád kvůli případným změnám v poptávce a navyšování celosvětové výroby. To se může týkat především NAND Flash a co se týče DRAM, samotný Samsung očekává, že po možná trošku problematickém prvním kvartálu příštího roku pomůže tento trh stabilizovat poptávka právě od výrobců serverů. Tyto informace odpovídají tomu, co nedávno prohlásili zástupci firmy Adata, a sice že cena pamětí NAND Flash bude výrazně klesat, ale v případě DRAM to očekávat spíše nelze. 
  
Zdroj: Reuters


reklama