reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Druhá generace serverových EPYC se 64 jádry a 256 MB L3 cache?

1.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Druhá generace serverových EPYC se 64 jádry a 256 MB L3 cache?
Francouzský časopis Canard PC byl v tomto roce zdroj zajímavých informací o tehdy ještě chystaných procesorech Ryzen. Nyní vypouští do světa další informace, zatím tedy fámy, a to o tom, že další generace EPYC bude mít až 64 jader.
My dnes už dobře známe 32jádrové serverové procesory AMD Naples, které mají později nahradit už 7nm modely Rome a Milan, ovšem je otázka, zda ty mají něco společného s uniklými informacemi šířenými časopisem Canard PC. My dnes už víme, že v únoru mají nastoupit nové procesory Ryzen vyrábené již 12nm procesem, ale to bude nejspíše jen prostý die-shrink s vyššími takty a stejným počtem jader. 
 
 
Jak by ale měly vypadat 64jádrové procesory EPYC? Měly by snad být složeny z osmi samostatných jader Zeppelin (či mírně upravených Zeppelin), nebo ze čtyř 16jádrových zbrusu nových čipů? První případ není pravděpodobný, neboť na to Zeppelin nemají dost linek rozhraní InfinityFabric, které by je navzájem propojily, leda by to AMD zařídilo tak, že by šlo takové 64jádrové procesory využít jen v jednopaticovém serveru. Spíše bychom tak mohli očekávat, že AMD přijde se zbrusu novými základními čipy po 16 jádrech, a tak by mohla konfigurace 4 čipů propojených pomocí Infinity Fabric zůstat. 
 
Nicméně Canard PC neříkají, kdy mají takovéto "EPYC 2" dorazit a zda nakonec nepůjde o opravdu další generaci již 7nm procesorů, které bychom tak nemohli očekávat moc brzo. 
 
 
Dle zveřejněných informací máme očekávat 64jádrové EPYC 2 s podporou SMT, které budou mít stále 8kanálový přístup k pamětem, což ukazuje stále na 4čipové procesory, ale ono je to logické, neboť 16kanálové zapojení pamětí by už bylo opravdu příliš. Takt podporovaných pamětí se pak zvedl z 2666 MHz na 3200 MHz, počet linek PCIe zůstává na 128, ale kapacita paměti L3 cache je 256 MB. 

Canard PC tak říkají, že tyto údajné EPYC 2 mají zdvojnásobit počet jader fyzických i logických a také zdvojnásobit kapacitu paměti L3 cache na jádro. Pokud je má AMD založit na 12nm procesu LPP, pak by to nemuselo patřit do říše fantasmagorie, i když se můžeme ptát, jakou spotřebu by takové procesory měly mít. S tím Francouzi počítali a v dalším tweetu uvádějí, že půjde o základní TDP 225 W a maximum 240 W. Dnešní nejlepší EPYC mají přitom TDP 180 W, takže ani to nevypadá tak nemožně. 
 
Nicméně když se mluvilo o příchodu procesorů Naples se 32 jádry, které tak už máme na trhu, tak jako jejich nástupce měla přijít generace Starship se 48 jádry. Plány se ale mohou měnit a je pravda, že AMD donedávna ani nepočítalo s využitím 12nm výrobní technologie a chtělo přejít rovnou na 7nm, takže možná právě to mu umožnilo změnit plány pro výrobu serverových procesorů. Uvidíme, však i o chystaných Threadripperech jsme se dozvěděli teprve letos v březnu a jaké to bylo překvapení. 
 
Zdroj: Canard PC
 


reklama