reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elevate: létající taxi dle Uberu a NASA

9.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Elevate: létající taxi dle Uberu a NASA
Uber získal pro vývoj svých létajících taxi důležitého partnera v podobě americké vesmírné agentury NASA. Toto spojení bylo ohlášeno včera a výsledkem má být systém Uber Elevate, který bude posléze přetaven ve službu UberAir. 
Uber známe jako už celosvětovou taxislužbu stavící na tom, že zaměstnává i lidi používající své soukromé vozy, pro něž má připravena tvrdá pravidla a pro zavedené taxisluby zase tvrdou konkurenci. Z řady měst už tak byl Uber vyštípán, ale celkově jde o úspěšnou firmu, která tak myslí na budoucnost, do níž nejen dle ní spadají i létající taxi. 
 
 
Včera bylo ohlášeno neobvyklé partnerství mezi Uberem a vesmírnou agenturou NASA a to bude spět k vývoji systému Uber Elevate. Na tom se ale NASA nebude podílet tak, že Uberu pomůže se stavbou samotných létajících taxi. Poskytne svou pomoc především při vývoji navigačních systémů a technologie pro plánování provozu. My jako zákazníci bychom pak měli využívat službu s označením UberAir. 
 
 
Nepřekvapí nás, že UberAir počítá se zařízeními VTOL, která tak budou vertikálně startovat i přistávat a pohybovat se v nízkých letových hladinách. A pochopitelně se také počítá se zcela autonomním provozem leteckých taxi, neboť pilot by představoval jen zbytečnou zátěž nehledě na jeho kvalifikaci a platové ohodnocení. Uber již s NASA podepsal příslušnou dohodu Space Act Agreement pro vývoj správy autonomně ovládaných létajících zařízení. 
 
Uber doufá, že jeho UberAir bude do roku 2020 zkušebně fungovat v Loos Angeles, Dallas-Fort Worth a Dubaji. Sám o sobě nemá kapacity pro vývoj létajících taxi, a tak chce využít služeb zavedených společností. Uber si od toho slibuje, že jeho služba zkrátí cestu a přinese větší pohodlí a méně stresu lidem, kteří se potřebují dostat včas na místo určení, třeba na letiště. Další výhody jsou zřejmé a jde o minimální potřebu pro výstavbu příslušné infrastruktury a také je tu fakt, že pozemní dopravu UberAir nijak nenaruší. 

Zatím není nic známo o tom, jaká létající taxi chce Uber využít, jaké typy to budou, kolik lidí unesou, co je bude pohánět a kdo je vůbec bude vyrábět. Asi by nebylo překvapivé, kdyby Uber začínal podobně jako Lilium s dvoumístnými verzemi, ale zda chce také využít elektřinu a baterie pro pohon, toť otázka. V plánu Uberu ale je stát se díky UberAir jedním z hlavních dopravců na olympiádě v Los Angeles v roce 2028 a v té době bude elektrický pohon někde zcela jinde, než dnes, což se nevylučuje ani s jeho úpadkem. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama