reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk předběhl Billa Gatese, je 2. nejbohatší člověk na planetě

24.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk předběhl Billa Gatese, je 2. nejbohatší člověk na planetě
Hodnota společnosti Tesla strmě roste vzhůru a s tím i jmění Elona Muska. Ten dle Bloombergu překonal Billa Gatese a nyní je druhým nejbohatším člověkem na planetě. Jeho jmění se odhaduje na 128 mld. USD.
Elon Musk si může mnout ruce. Hodnota jeho automobilky Tesla na akciovém trhu roste vzhůru (nyní 545 USD za akcii), což také výrazně zvyšuje hodnotu jeho jmění. Vlastní totiž značné množství akcií automobilky. Jeho jmění se nyní odhaduje na 128 mld. USD, čímž dorovnal a už i mírně přeskočila Billa Gatese. Ten se tak nyní dle Bloombergu posouvá na třetí příčku. Zatímco Gates si za poslední rok připsal "jen" 14,5 mld. USD, Muskovo jmění se zmnohonásobilo a z 28 mld. vyskočilo o 100 mld. USD nahoru (+357 %). Tesla má nyní hodnotu 516 mld. USD, což je více než Toyota (200 mld. USD), přestože vyrábí jen maličký zlomek ve srovnání s ní i dalšími tradičními giganty jako např. GM, Ford nebo Volkswagen. Sama Tesla se nyní dostává na zhruba 500 tisíc vozů ročně, Toyota a VW se obvykle pohybují někde blízko 10 milionů.
 
Elon Musk
 
Na první místo ale Musk ztrácí ještě nemalých 54 mld. USD. První příčku, a nejbohatším člověkem na Zemi, je totiž Jeff Bezos z Amazonu se 182 mld. USD. I ten za poslední rok vyskočil dost výrazně, a to o 67 mld. USD (+58 %). Zajímavé je to ale i na nižších příčkách. Ještě v srpnu, kdy Musk dosáhl na 4. příčku, byl na 3. pozici Mark Zuckerberg. Ten je nyní pátý se 102 mld. USD a na 4. místo se dostal Bernard Arnault. Pokud by vás zajímal Warren Buffett, tak ten je s 86,8 mld. USD na šesté pozici.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama