reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic Store by se vzdal exkluzivit, pokud by Steam dorovnal jeho podíly z prodejů

26.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Epic Store by se vzdal exkluzivit, pokud by Steam dorovnal jeho podíly z prodejů
Tim Sweeney z Epic Games hodil firmě Valve rukavici, když se na Twitteru nechal slyšet, že by Epic Games Store mohl velice rychle skončit s exkluzivitami. Stačilo by, kdyby Steam dorovnal podíl 88 % z prodejů her, který by končil v kapsách jejich autorů.
Přesněji by tedy nemusel končit v kapsách autorů, ale jde o to, aby si sama prodejní platforma brala pouze 12 % a o zbytek se mohlo podělit vývojářské studio a případný vydavatel tak, jak uznají za vhodné. To tak v podstatě není nic jiného než výzva pro firmu Valve, která dosud jen v klidu koukala na to, jak jí Epic Games Store ujídá z koláče a přebírá nové hry, které pak nabízí na svém obchodu jako exkluzivity. Nejde vždy ale o naprosté exkluzivity pro obchod firmy Epic. Třeba v případě Anno 1800 bude tato hra i na Uplay a stejné to je i v případě Tom Clancy’s The Division 2. Epicu tak evidentně jde především o to, aby odstřihl především Steam. 
 
 
Nicméně Tim Sweeny nyní tvrdí, že tento útok pomocí exkluzivit by nemusel trvat dlouho a záleží to v podstatě jen na firmě Valve. Už dříve jsme se přitom dozvěděli, že Epic rozhodně nechce nabízet exkluzivity nastálo a že s tím chce v dohledné době skončit. Valve to ale může značně uspíšit, pokud přijme výzvu. 
 
Sweeney se tím v podstatě staví do role toho hodného, který po Valve chce, aby přistoupilo na 88% podíl pro autory a vydavatele, a to bez jakýchkoliv zásadních omezení. Odkazuje se evidentně na to, že Steam již nabízí vyšší podíl, ale ten je vázán na tržby. Pokud nějaká hra utrží přes 10 milionů dolarů, podíl naroste ze 70 na 75 % a nad 50 milionů dolarů už bude činit 80 %. 
 
A co víc, Epic by uvažoval i o tom, že by dal vlastní hry na Steam. Sweeney se tak snaží tímto do jisté míry vydíráním Steamu ukázat veřejnosti, že jeho firmě jde o zajištění lepších podmínek pro všechny a dá se říci, že Valve nyní může reagovat podle jeho not, nebo případně ztratit další část svých zastánců, kterým se nyní nelíbí, jak ze Steamu mizí tituly. 
 
Nyní můžeme jen čekat, jak se k tomu Valve postaví a zda vůbec nějaká reakce přijde, na což bych osobně moc nesázel vzhledem k tomu, jak byl Epic Games Store dosud přehlížen. Víme, že Steam chystá podstatné změny v uživatelském rozhraní své platformy, v níž má oproti firmě Epic jasnou výhodu. To ale může imponovat především zákazníkům, zatímco ten opravdový boj probíhá jinde. 
 
Zdroj: Twitter


reklama