reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson pod palbou kritiky, update zakázal alternativní inkousty

16.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Epson pod palbou kritiky, update zakázal alternativní inkousty
Společnost Epson u svých tiskáren nabízela uživatelům aktualizaci, které místo slibovaného vylepšení zakázala používat alternativní inkousty. Stížnost uživatelů se tak dostala až na generální prokuraturu v Texasu.
Výrobci tiskáren a jejich uživatelé, to jsou dva nesmiřitelné tábory. Ti první chtějí na svých produktech logicky vydělat, ti druzí zase chtějí ušetřit a hledají tak cesty, jak toho dosáhnout. Zatímco cena tiskáren je obvykle velmi nízká, výrobci chtějí vydělávat zejména na spotřebním materiálu (inkoustu). Ten je ale často opravdu velmi drahý a uživatelé tak mnohdy kupují alternativní náplně jiných výrobců, jejichž cena je zlomková. Obvykle nemají takovou kvalitu (nejsou např. odolné vůči vodě nebo vyblednutí), to však uživatelům mnohdy nevadí. Vadí to ale výrobcům, kteří prodali tiskárnu v podstatě bez zisku a nic nezískají ani na spotřebním materiálu.
 
Náplně Epson
 
Proto se snaží toto uživatelům všelijak komplikovat. Např. v roce 2016 společnost HP pod klamavým popisem bezpečnostního updatu začala kontrolovat originalitu náplní a odstavila tak spoustu tiskáren, které využívaly alternativní náplně. To se pochopitelně setkalo s extrémně negativní odezvou. Ani to však neodradilo konkurenční Epson, aby se pokusil o totéž. Od přelomu roku 2016 a 2017 začal distribuovat aktualizace, které měly údajně vylepšit výkon tiskáren. Pravdou ale bylo, že není jisté, zda se vůbec něco zlepšilo. Jisté je to, že tiskárny s alternativními inkousty přestaly fungovat. Takové falešné updaty se spotřebitelským organizacím logicky nelíbí.
 
Uživatelé v Texasu v USA se tak semkli a s pomocí EFF (Electronic Frontier Foundation) zaslali stížnost generálnímu prokurátorovi v Texasu, Kenu Paxtonovi. EFF navíc vyzývá, aby se přidaly i další státy. Je zajímavé, že jde právě o Epson, který jako první přišel s oficiálními CISS systémy, kdy tiskárny byly mnohem dražší, ale tiskly takřka zadarmo (a má s nimi obrovský úspěch). Zde tedy vydělával na hardwaru. Na druhou stranu to není poprvé, co je Epson popotahován za nekorektní kroky vůči spotřebitelům. Např. ve Francii jej počátkem roku hnali k soudu za plánované zastarávání.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama