reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESA začala pracovat na misi pro přivezení vzorků z Marsu

11.7.2018, Jan Vítek, aktualita
ESA začala pracovat na misi pro přivezení vzorků z Marsu
NASA by už měla být pomalu ve finále příprav pro vypuštění stále ještě nepojmenovaného roveru Mars 2020, který bude mít za úkol také shromáždit několik desítek vzorků tamní půdy. Úkolem pro evropskou ESA bude dopravit je na Zemi. 
Rover Mars 2020 je dobře známý, i když oficiálně představen ještě nebyl. Bezpečně víme to, že bude založen na stejné platformě jako Curiosity, který už dávno brázdí povrch Marsu. Jeho úkolem bude kromě jiného také shromáždit desítky vzorků marťanské půdy, ovšem sám nebude mít v rámci své mise žádnou možnost, jak je vyslat zpět na Zemi. Co by ale měl vézt s sebou, je malá helikoptéra, která bude vůbec první zařízení schopné letu i přistání, jež jsme vyslali na cizí planetu. 
 
 
Přivezení vzorků na Zemi zajistí European Space Agency (ESA) a její vlastní mise s vlastním jednoúčelovým roverem. ESA právě zadala společnosti Airbus kontrakt za 5,2 milionů dolarů, a to za účelem vyvinout koncept pro daný rover, jehož úkolem bude manipulace s nasbíranými vzorky. Vypadat by měl asi nějak takto: 
 
 
Tento stále ještě neexistující rover tak také nemá jméno a aktuálně se označuje jako "fetch rover", čili aportovací vozítko. Jak vidíme na obrázku, to bude vybaveno v souladu se svým účelem kamerami na vztyčeném krku, aby dobře vidělo, energii poskytnou solární panely umístěné na zádech a vepředu pak bude robotická ruka a zásobník pro vzorky, jichž bude pravděpodobně něco přes třicet. Nutno říci, že vidíme pouze náčrt a výsledný rover může vypadat úplně jinak. 
 
Ben Boyes z firmy Airbus předpokládá, že rover bude vážit asi 130 kilogramů a potrvá mu asi 150 dní, než dokáže do speciálního kontejneru shromáždit všechny vzorky z Mars 2020. Cílem je, aby sám o sobě dokázal vzorky sebrat a uložit je, což je pochopitelné, neboť ruční řízení něčeho takového nepřipadá vzhledem k časové prodlevě komunikace v úvahu. 
 
Až fetch rover shromáždí všechny vzorky, začne další fáze, během níž se vrátí zpět ke svému přistávacímu modulu, kde už bude čekat návratová raketa. Celý kontejner se vzorky do ní naloží a právě podoba této rakety je zatím velice mlhavá. Nikdo zatím neví, jak bude vypadat, a to jednoduše proto, že nikdo dosud raketou z Marsu nestartoval. Nicméně nepůjde o velkou raketu, vzhledem k nízké přitažlivosti Marsu, řídké atmosféře a také je tu ten fakt, že raketa sama neodletí na Zemi, ale pouze k obíhající sondě a až ta se vydá zpět. 
 
Půjde tedy o složitou štafetovou misi, kde si náklad vymění celkem čtyři zařízení a je jasné, že tím se i zvětšuje prostor pro chyby. 
 


reklama