reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská Gigafactory od Tesly bude stát v Německu

13.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Evropská Gigafactory od Tesly bude stát v Německu
Evropská Tesla Gigafacotry už zná své místo. Elon Musk prohlásil, že bude stát v blízkosti německého hlavního města, Berlína. Po letech dohadů, zda bude v ČR, Británii, Nizozemí, Francii či jinde, je jasno.
Elon Musk konečně ukončil dohady o tom, kde bude stát evropská Gigafactory. Před pár hodinami totiž potvrdil, že tato továrna, která bude produkovat akumulátory, pohonné jednotky i celé automobily, bude stát v Německu v blízkosti hlavního města, Berlína. Přesné detaily neznáme, víme však, že by to mělo být v blízkosti letiště na jih od města. Začínat se bude s výrobou nového SUV Tesla Model Y.
 
Tesla Gigafactory
 
Musk při ceremonii, kde tuto informaci oznámil, pochválil německý průmysl a inženýrství, které je dle něj vynikající a jedním z důvodů, proč bude evropská Gigafactory právě zde. Na dotaz, proč jsou německé automobilky tak pozadu s elektromobily, odpověděl, že dle jeho názoru až tak moc pozadu nejsou, a že Němci vyrábí některé z nejlepších aut na světě.
 
Nová továrna by měla začít vyrábět v roce 2021. Je otázkou, zda se tento plán podaří Muskovi splnit, neboť je znám tím, že se mu to obvykle nedaří a jeho projekty často nabírají zpoždění. Faktem nicméně je, že šanghajská Gigafactory, která se začala stavět teprve v letošním lednu,  byla v tomto pěknou výjimkou a už nějaký ten týden chrlí první vozy, přičemž se předpokládal spíše až přelom roku. Hovoří se o tom, že by díky továrně mohlo vzniknout 7-10 tisíc nových pracovních míst.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama