reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 úspěšně dostal na orbitu vojenský raketoplán X-37B

8.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Falcon 9 úspěšně dostal na orbitu vojenský raketoplán X-37B
Společnost SpaceX měla ještě před nástupem hurikánu Irma šanci vypustit na oběžnou dráhu záhadný miniraketoplán X-37B Letectva Spojených států. Tohoto úkolu se zhostila úspěšně, takže si může přičíst další misi k dobru. 
Rakety Falcon 9 už létají do vesmíru jako do obchodu pro housky, takže další jejich úspěšné vypuštění i návrat prvního stupně zpět na zem nikoho nepřekvapuje. Nyní to ale bylo poprvé, co mohla společnost SpaceX vypustit do vesmíru něco tak tajného, jako je malý raketoplán X-37B. Ten sám sice tajný moc není, však Letectvo Spojených států amerických jej ukazuje na mnoha fotografiích, ale vůbec nic se neví o tom, jaký je jeho úkol na orbitě. Může jít o špionáž, experimenty probíhající v jeho nákladovém prostoru, nebo třeba obojí dohromady. Oficiálně není pochopitelně známo ani to, kde se X-37B pohybuje a jak dlouho bude tentokrát kroužit kolem Země. 
 
 
Pro společnost SpaceX to také znamená, že si získala důvěru americké vlády. Pro vypouštění X-37B byly totiž dříve využívány rakety Atlas V od Lockheed Martin a Boeing, čili United Launch Alliance. 
 
 
Podívat se můžete také na video, které obsahuje menší předmluvu a pak i samotný průběh startu i přistání prvního stupně na pevné zemi. Zajímavé na něm je, že společnost SpaceX nepřipravila obvyklou diskusní show ve stylu uvolněného tlachání a namísto toho se slova zhostil pouze jeden rezervovaný komentátor. 
 
Pro SpaceX to také znamená již 16. úspěšné přistání prvního stupně rakety Falcon 9 a celkem 7. na pevnou zem (častěji se přistává na plovoucí plošinu). Firma to tak stihla ještě před tím, než k pobřeží Floridy dorazí hurikán Irma, jejíž nástup mohou obyvatelé jižního cípu už pomalu pozorovat, pokud z něj ještě nezmizeli. Nastoupit by ale měla až v neděli, a to jako hurikán 4. kategorie. 

reklama