reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falešná NFT a kryptoměna s tématikou Fortnite, právnici Epicu jsou v zápřahu

11.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Falešná NFT a kryptoměna s tématikou Fortnite, právnici Epicu jsou v zápřahu
Hra Fortnite obsahuje vlastní měnu V-Bucks, nicméně autorská práva ani tento fakt netrápil některé podvodníky, kteří zneužili jména hry a vydali podvodnou kryptoměnu Fortnite Token (FNT) a NFT s tématikou hry. Všechno to byl jenom scam.
Podvodníků je spousta, ostatně je to jen pár dní, co jsme informovali o hacku Bored Ape Yacht Clubu, kde byl zneužit Discord manažera projektu k nekalému prodeji NFT. Další problém se týká společnosti Epic Games a její oblíbené hry Fortnite. Ta sama o sobě obsahuje virtuální měnu V-Bucks, kterou si můžete nakoupit za reálné peníze a pak ji využít ve hře. Přesto se našli podvodníci, kteří si vymysleli další měnu nazvanou Fortnite Token (FNT). Svezli se i na vlně Non-Funglible Tokenů a vytvořili sérii NFT, která ale s oficiálním Fortnitem neměla nic společného.
 
Fortnite NFT
 
Tim Sweeney z Epicu varoval lidi před scamem a zmínil také to, že se právníci společnosti se už zabývají touto problematikou. Nebyl také moc nadšen z toho, že tržiště s kryptoměnami a NFT dovolují zveřejňovat falešné projekty. OpenSea, kde byla NFT nabízena, už na základě stížnosti Epicu nabídku podvodníků zrušila. Naštěstí, i se slavným jménem za zády, scam nevzbudil vážnější pozornost a v případě NFT se nikdo nenachytal. Na Redditu měl projekt necelých 90 sledujících a lidé obvykle poznali, že jde o scam.
 
 
Pro zajímavost, odhaduje se, že v roce 2021 se na různé kryptoměnové podvody nachytalo přes 46 tisíc lidí a celková škoda činila přes 1 mld. USD (to dělá téměř 22 tisíc USD na člověka).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama