reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FarOut už není nejvzdálenější objekt naší soustavy, pozdravte FarFarOut

1.3.2019, Jan Vítek, aktualita
FarOut už není nejvzdálenější objekt naší soustavy, pozdravte FarFarOut
Okraje Sluneční soustavy dosud nejsou ani zdaleka zcela prozkoumané, abychom věděli, co vše se v nich může skrývat. Dokazuje to nyní i případ planetky FarOut, která byla objevena teprve nedávno, aby ji nyní trumfla FarFarOut. 
Jen doufejme, že tu za pár měsíců nebudeme mít také FarFarFarFarFarFarOut, v tom by se už jeden mohl trošku ztrácet. Nicméně i FarOut je jen přezdívka pro objekt 2018 VG18 obíhající Slunce daleko za Kuiperovým pásem, a to asi 120x dál, než je Země (120 AU), což dělá nějakých 20 světelných hodin. Je zřejmé, že takové těleso není snadné najít vzhledem k tomu, jak málo je Sluncem osvíceno. I tak FarOut s cca 500km průměrem ukázal svou narůžovělou barvu, ale co nový FarFarOut? 
 
představa o podobě planetky FarOut 
 
Dle prvních údajů se bude FarFarOut pohybovat ve vzdálenosti kolem 140 AU, alespoň dle astronoma Scotta Shepparda z Carnegie Institution, který ke konci loňského roku ostatně našel i samotný FarOut. Není tak divu, že i nový objekt byl nalezen díky 8metrovému teleskopu Subaru na vrcholu Mauna Kea, který už v tomto případě pracoval na hranici svých schopností, aby našel tak vzdálený objekt s průměrem cca 400 kilometrů. 
 
Je otázka, na jaké dráze kolem Slunce objekt FarFarOut vůbec je. To se nedá určit tak krátce po jeho objevení, a to zvláště i vzhledem k tomu, že vzhledem ke vzdálenosti bude jeden oběh trvat více než 1000 našich let. Čím déle tak bude možné tyto vzdálené objekty pozorovat, tím přesnější může být určení jejích oběžné dráhy. 
 
FarFarOut ostatně nebyl dosud ani potvrzen, protože k tomu je zapotřebí, aby jej našli i další astronomové a až poté také bude moci dostat oficiální označení, které FarOut už má. Nicméně můžeme očekávat, že se astronomové ani v tomto případě nemýlí. Lze také předpokládat, že podobných objevů bude více, protože Sheppard se svými kolegy ještě nenašel svůj hlavní cíl, a sice velkou planetu, která by mohla vysvětlit nezvyklé dráhy některých transneptunických těles. Je ale možné, že žádná taková "devátá planeta" neexistuje a že jde o vliv mnoha menších těles.
 


reklama