reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 66 konečně nepřehrává automaticky zvuky, umí i Windows Hello

19.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
Firefox 66 konečně nepřehrává automaticky zvuky, umí i Windows Hello
Nová verze internetového prohlížeče Mozilla Firefox 66 přináší několik velmi užitečných vylepšení. Předně je to fakt, že už konečně nepřehrává automaticky zvuky. Přináší také podporu Windows Helo.
Mozilla představila novou verzi svého internetového prohlížeče Firefox 66. Ten přichází tradičně zhruba 6 týdnů po zveřejnění předchozí verze (Firefox 65 vyšel na přelomu ledna a února). Nová varianta přichází logicky s mnoha vylepšeními, mezi nimiž to nejužitečnější je fakt, že už se konečně u videí nepřehrávají automaticky zvuky. Už by se tak nemělo stávat, že Firefox zničehonic začne hulákat, protože se načetlo a automaticky spustilo nějaké video i se zvukem. Video se sice bude přehrávat, ale zvuk bude ve výchozím stavu vypnutý. Firefox 66 nicméně umožňuje, aby si uživatel vybral a některým stránkám toto povolil (může jít např. o různé streamovací služby, kde se to i hodí).
 
Mozilla Firefox logo
 
Další novinkou je podpora technologie Windows Hello (a WebAuthn standardu obecně), a tedy přihlašování pomocí biometrických údajů bez hesla. Vylepšeno bylo i vyhledávání mezi otevřenými panely (to bylo dostupné např. zadáním znaku "%" do vyhledávání). Další užitečnou vychytávkou je tzv. scroll anchoring. Ten zabraňuje tomu, aby nově načtené prvky (zpravidla reklamy) posouvaly stránkami. Obvykle se dělo to, že jste si třeba už četli obsah a nějaká reklama v horní části stránky, která se právě načetla a umístila, celou stránkou pohnula. To by už mělo být minulostí. Mozilla pochopitelně opravila i několik chybek starších verzí (např. ovlivňování nastavení jasného/tmavého módu ve Firefoxu a ve Windows 10).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama