reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 75 sbírá data o nastavení výchozího prohlížeče ve Windows

11.4.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Firefox 75 sbírá data o nastavení výchozího prohlížeče ve Windows
Nejnovější verze prohlížeče Firefox odesílá data o předchozím i současném nastavení výchozího prohlížeče ve Windows. Mozilla se tak snaží lépe porozumět chování uživatelů. Tuto možnost sběru dat je možné deaktivovat.
Podíl Firefoxu na trhu s internetovými prohlížeči z dlouhodobého hlediska vytrvale klesá a ztráta na vedoucí Google Chrome je opravdu vysoká. Nedávno navíc Firefox přišel i o pozici světové dvojky, když jej předběhl nový Microsoft Edge založený na jádru Chromium. Právě proto se možná Mozilla snaží získat více informací od svých uživatelů, aby mohla analyzovat jejich chování při výběru internetového prohlížeče. Nejnovější Firefox 75 proto sbírá o něco více dat než předchozí verze. Konkrétně nyní odesílá na servery společnosti údaje o aktuálním i předchozím nastavení defaultního prohlížeče na počítačích s Windows.
 
Díky tomu může Mozilla zjistit třeba to, jaký prohlížeč nahradil uživatel Firefoxem nebo jakému prohlížeči dával uživatel přednost, pokud není Firefox jeho hlavním. Nutno podotknout, že Mozilla tuto informaci před uživateli netají, sama o ni informovala na svém oficiálním blogu. A dodává, že tato telemetrie splňuje všechny podmínky ochrany osobních údajů. Spolu s informacemi o nastavení výchozího prohlížeče jsou odesílána také data o verzi operačního systému i jeho jazyku. Informace jsou anonymizovány a není podle společnosti možné je spojit s konkrétním uživatelským profilem.
 
 
K odesílání dat dochází pravidelně každých 24 hodin, a to prostřednictvím komponentu Plánovač úloh Windows. Samozřejmě ne každý uživatel je z této novinky nadšený. Připomeňme, že Firefox bývá ohledně bezpečnosti a ochrany osobních údajů dlouhodobě hodnocen spíše pozitivně, i když ani tomuto prohlížeči se v minulosti nevyhnulo několik skandálů. V tomto případě patrně zvítězila touha po uživatelských datech, která mohou být v tomto případě pro vývojáře velmi užitečná.
 
I v tomto případě existuje možnost sběr dat vypnout, a to v nastavení prohlížeče. Stačí kliknout na nabídku v pravém horním rohu, zvolit Možnosti, Soukromí a zabezpečení a na dané stránce najít podsekci „Sběr a používání dat o aplikaci Firefox“, kde zrušíte zaškrtnutí políčka „Povolit aplikaci Firefox odesílat Mozille technická data a data o interakcích“. Rovnou si také můžete zkontrolovat další nastavení, která se týkají zabezpečení a odesílání dat. Pokud jste již měli odesílání dat deaktivované z dřívější verze prohlížeče, nemusíte nic měnit. Mozilla na svém blogu také uvádí, že bude respektovat vlastní nastavení zásad týkajících se podnikové telemetrie.
 
Firefox 75, který vyšel tento týden, přináší kromě většího počtu odesílaných dat také přepracovaný adresní řádek, který by měl usnadnit především vyhledávání na webu.
 


reklama