reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox přidá ochranu proti těžbě kryptoměn a digitálním "otiskům"

12.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
Firefox přidá ochranu proti těžbě kryptoměn a digitálním "otiskům"
Betaverze pwebového prohlížeče Mozilla Firefox už obsahují nové funkce, které mají opět zajistit bezpečnější prohlížení internetu. Bude zde funkce blokování těžby kryptoměn a vytváření digitálních "otisků" uživatele.
Tvůrci internetového prohlížeče Mozilla Firefox připravují několik užitečných novinek. Zatímco nyní je k dispozici finální verze Firefoxu 66, už se pochopitelně pracuje na dalších variantách. Pokud jde o Firefox Beta 67 a Firefox Nightly 68, tak tyto varianty už mají dvě nové užitečné funkce zvyšující bezpečnost a soukromí na internetu. První funkce se týká digitálních "otisků" uživatele. Ačkoli Firefox nabízí možnost blokovat sledování uživatele, společnosti jsou nadále schopny vytvářet profily uživatelů na základě různých zjištěných vlastností počítače. Když jim k tomu totiž nepomohou tradiční cookies, dopomohou si zjišťováním hardwarové a softwarové konfigurace počítače, kdy tyto údaje mohou vést k jednoznačné identifikaci uživatele.
 
Mozilla Firefox logo
 
Mozilla tak spolupracuje se službou Disconnect, která poskytuje seznam známých domén, které se těmito sledovacími technikami zabývají. Na podobném principu bude fungovat i ochrana proti těžbě kryptoměn, kdy budou opět blokovány známé těžařské skripty a adresy, na které vedou. Ve Firefoxu 67 budou tyto dvě ochrany ve výchozím stavu vypnuty, nicméně se předpokládá, že od verze Firefox 68 budou naopak zapnuté. V těchto dnech a týdnech se tak funkce bude jen testovat s menším počtem uživatelů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama