reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firmware 7.50 pro PlayStation 4 může způsobit bootovací smyčku

18.4.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Firmware 7.50 pro PlayStation 4 může způsobit bootovací smyčku
Nedávno vydaná aktualizace 7.50 pro PlayStation 4 sice nepřináší žádné výrazné novinky, ale přesto si někteří uživatelé stěžují na problémy. Zaznamenány byly potíže se spuštěním konzole, jiní dokonce ani update nenainstalují kvůli chybě mechaniky.
Ačkoliv zraky fanoušků jsou nyní upřeny na připravovaný PlayStation 5, Sony nepřestává aktualizovat ani již prodávaný PlayStation 4, který by měl zůstat na trhu jako levnější varianta ještě dlouho po uvedení nástupce. Po několikatýdenním testování beta sestavení, které začalo v březnu, byl tento týden vydán firmware 7.50 pro všechny konzole PS4 a PS4 Pro. Oficiální seznam změn zmiňuje pouze „zvýšení kvality výkonu systému“. Podle webu Wccftech patří mezi novinky tohoto updatu možnost řazení aplikací (nikoliv pouze her) uvnitř složek, vylepšený test rychlosti připojení nebo aktualizace standardu ochrany digitálního obsahu HDCP.
 

I mistr tesař se ovšem někdy utne, a to některé aktualizace mohou přinést uživatelům více problémů než užitku. Zdá se, že by to mohl být také případ firmwaru 7.50. Krátce po uvolnění aktualizace se totiž na diskuzním fóru Reddit začaly objevovat stížnosti majitelů PlayStationu
4. Vzhledem k tomu, že se často objevuje několik stejných problémů, je takřka jisté, že nějak souvisí s posledním updatem. V tuto chvíli ovšem nelze odhadnout, jak velkého počtu zařízení se chyby dotkly. Klidně se ovšem může jednat jen o desetiny procenta, přesto stojí za zvážení, zda s přechodem na nový firmware raději nepočkat. Přece jen uživatelé nepřijdou o žádnou významnou novinku.
 
Po aktualizaci některé konzole PS4 přestaly fungovat, neboť se dostaly do bootovací smyčky, kdy se konzole sama dokola restartuje. V ojedinělejších případech se konzole sice spustí a běží, ale nedojde k odesílání žádného signálu, takže obrazovka zůstane černá. Jiní uživatelé zase nemohli vůbec aktualizaci nainstalovat a místo toho se setkali s chybovým kódem SU-42118-6. Tato chyba není úplně nová a značí, že problém nějak souvisí s diskovou mechanikou pro Blu-ray.
 
Zdá se, že uživatelům se podařilo tento problém obejít různými způsoby. Některým stačí instalace updatu z USB flash disku, jiným spuštění systému v nouzovém režimu. Někteří majitelé PS4 dokonce radí rozebrání konzole a odpojení kabelu, kterým je ke konzoli připojena disková mechanika. Zdá se, že ani tento postup nebyl pro některé uživatele úspěšný. Navíc jej nelze doporučit, pokud se v hardwaru PS4 nevyznáte dostatečně dobře, nebo máte konzoli ještě v záruce.
 
Sony se zatím k problematické aktualizaci nevyjádřilo, ale můžeme předpokládat, že v nejbližších dnech nějak zareaguje, neboť se opravdu nejedná o ojedinělé problémy. Velká část majitelů PS4 nejspíš již na nejnovější firmware přešla, neboť si jej konzole stáhla a nainstalovala automaticky prostřednictvím automatických aktualizací.
 


reklama