reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Francie má jako první zákon na základě Článku 11

26.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Francie má jako první zákon na základě Článku 11
Kontroverzní Články 11 a 13 (resp. dnes přejmenované jako 15 a 17) se dočkaly své první implementace. Tuto "daň z odkazu" musí členské státy EU uzákonit do příštího dubna. Francie v tomto získává prvenství.
Evropský parlament protlačil kontroverzní Články 11 a 13 (dnes 15 a 17), přičemž státy EU na jejich základě musí přinést zákony do příštího dubna. Pokud jde o Článek 11 (Article 11), tak tomu se lidově přezdívá "daň z odkazu". Zkráceně řečeno vyžaduje, aby agregátory zpráv, které zobrazují odkazy na stránky (a v podstatě jim dělají reklamu), za možnost zobrazovat nadpisy zpráv platily, protože jinak dle lobistů porušují autorské právo. Tedy jakási "reklama" obrácená naruby, kdy za zobrazování reklamy platí ten, kdo ji zobrazuje a ne naopak.
 
Vlajka Francie
 
První z evropských zemí, která připravila zákon, jenž uvede nařízení do praxe, se stává Francie. Ministr kultury Franck Riester vyjádřil hrdost, že je právě Francie tou první zemí. Dále přidal, že je tento zákon zásadní pro přežití nezávislého tisku a volného pohybu informací a zajištění vlného přístupu k nim. Jedním z velkých zastánců nových zákonů byla i francouzská agentura AFP. Připomeňme ještě, že Francii velcí a úspěšní technologičtí giganti hodně leží v žaludku a nedávno pro ně zavedla 3% speciální daň.
 
Zdroj: phys.org


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama