reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gartner odhaduje růst na PC trhu, ale jen jeho části

19.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Gartner odhaduje růst na PC trhu, ale jen jeho části
Společnost Gartner už dříve uváděla, že trh s PC se má v příštích letech vzmátožit, ovšem ne jako celý s desktopy i klasickými notebooky, ale jen částečně. Podívejme se na to, co k tomu tato společnost může aktuálně dodat. 
Gartner stále zastává názor, že klasické desktopy a notebooky budou na trhu s PC prodávány ve stále menším množství a zachránit to má nejmladší skupina tzv. ultramobilních počítačů, jejíž rozmach má celý trh s PC navrátit k růstu. To ukazoval i tento již starší graf předpovídající vývoj do roku 2019. 
 
 
Trh s PC se přitom v uplynulých letech vytrvale zmenšoval a z 365 milionů počítačů dodaných v roce 2011 se snížil na pouhých 263 milionů, jež se dle odhadů dostanou na trh v tomto roce, což je tak více než čtvtinový pokles. Tomu se musely přizpůsobit i velcí výrobci PC, jako například firma HP, jež se rozhodla rozdělit na spotřebitelskou a podnikovou divizi. 
 
Aktuální předpovědi firmy Gartner jsou evidentně skeptičtější, než co ukazuje výše uvedený graf. Mluví totiž o oživení, ale prodeje v roce 2019 přesto nemají překonat prodeje za 2016. I tak to ale má zařídit ona nová rodina zařízení, kterou firma označuje jako Ultramobile Premium a my mezi ně můžeme zařadit ultramobilní notebooky. 
 
Gartner totiž uvádí, že prodeje klasických desktopů a laptopů se mají mezi roky 2016 a 2019 snížit ze 220 na 188 milionů. Firma definuje kategorii Ultramobile Premium tak, že jde o hi-end ultrabooky a 2 v 1 s cenami nad 1000 dolarů. Ty tak budou využívat buď procesory Intel Core nebo nová APU Raven Ridge od AMD a samozřejmostí jsou pro ně také SSD. Právě tato kategorie má poskočit mezi uvedenými roky z 50 na 81 milionů prodaných kusů. 
 
 
Vedle toho tu máme podobné, ale mnohem levnější ultramobilní počítače, které jsou založeny na procesorech Atom a mimo jiné jde i o Chromebooky. V jejich případě Gartner předpokládá spíše pokles prodejů, nebo přinejlepším stagnaci. 
 
Jisté oživení celého PC sektoru má ale nastat v příštím roce, a to zhruba o 0,8 procent, a to především díky zájmu z Číny. Tamější vláda totiž dosud neakceptovala systém Windows 10, ovšem Microsoft si pro ni chystá speciální verzi tohoto OS, která dá správcům možnost ovládat veškerou telemetrii. Očekává se tak, že nástup tohoto systému vyvolá i výrazně větší zájem o nový hardware. 
 
Zdroj: Gartner


reklama