reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aorus S55U: herní 54,6" monitor do značné míry nahradí i Smart TV

6.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Gigabyte Aorus S55U: herní 54,6" monitor do značné míry nahradí i Smart TV
Gigabyte představil obrovský herní monitor Aorus S55U, který nabídne 54,6" úhlopříčku. Těšit se můžete na 120Hz frekvenci, spoustu funkcí pro hráče a dokonce v mnoha případech nahradí i Smart TV. Nainstalován je tu třeba i Netflix.
Společnost Gigabyte představila velmi zajímavý herní monitor Aorus S55U, u kterého je obtížné říci, zda je to vlastně ještě monitor nebo chytrá televize. Je totiž někde tak mezi nimi. Dnes se už televize moc nesleduje, naopak jsou hodně populární streamovací služby. A pokud jde o tuto část funkce Smart TV, tu Aorus S55U splní. Monitor má totiž operační systém na bázi Androidu a ačkoli mu chybí funkce pro příjem klasického televizního signálu, podporuje instalaci aplikací jako YouTube nebo Netflix. Má i zabudovanou podporu Google Chromecast a asistenta Google Assistant.
 
Gigabyte Aorus S55U
 
Aorus S55U má 54,6" panel typu VA s rozměry 1209,6×680,4 mm, jde tedy opravdu o obra, ještě většího než nedávno testovaný Aorus FO48U. Disponuje nebývale vysokým kontrastem 5000:1, což je nadprůměr i pro panely VA. Kontrast zvyšuje i 132 zón pro podsvícení a místo zde našly také kvantové tečky (Quantum Dot). Typický jas činí 500 cd/m2, maximální je 1500 cd/m2. Monitor podporuje 10bitové barvy (1,07 mld. barev) a jeho odezva GTG činí 2 ms minimálně a 5 ms v průměru. Maximální frekvence činí 120 Hz, podporována je synchronizační technologie FreeSync Premium. Pokud jde o režimy HDR, máme tu Dolby Vision, HDR10, HDR10+ a HLG. Pokrývá 96% prostoru DCI-P3 a 140 % sRGB. Hráče pak potěší spousta režimů pro hry, nechybí ani funkce jako Aim Stabilizer Sync, Black Equalizer, Crosshair a mnoho dalších. 
 
Těšit bychom se měli i na poměrně kvalitní zvuk díky dvěma 10W reproduktorům, nicméně subwoofer tu bohužel nenajdeme. Podporováno je Dolby Atmos a DTS HD. Pokud jde o konektivitu, najdeme tu dva porty HDMI 2.0 (48G, podpora pro VRR a ALLM, jeden z nich včetně eARC), dva HDMI 2.0, po jednom USB 3.2 Gen1 pro upstream a downstream, dále je tu port USB 2.0, jack pro sluchátka, koncovka RJ-45 pro připojení internetu a podporováno je dokonce i připojení optikou. Dále tu máme Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth. Pokud jde o spotřebu, ta činí 83 W. Vzhledem k rozměrům nepřekvapí, že zde není žádná možnost polohování, je možné akorát využít montáž pomocí VESA 400×300 mm. K monitoru dostanete i dálkový ovladač.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama