reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte nabízí externí box s Radeonem RX 580

19.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte nabízí externí box s Radeonem RX 580
Aktuálně jsou externí boxy vybavené desktopovými grafickými kartami velice zajímavé zboží, neboť mohou být paradoxně i levnější než samotné karty. Proto se vyplatí si všimnout i nového RX 580 Gaming Box od firmy Gigabyte.
Právě na konci ledna jsme psali o tom, že grafické karty prodávané samostatně mohou být i dražší než externí boxy vybavené stejně výkonnou grafikou, k níž tak dostaneme navíc ještě zdroj a nabídku rozhraní, díky níž nám takové zařízení poslouží jako plnohodnotná dokovací stanice. Důvod je jednoduchý. Těžaři kryptoměn mají zájem právě o samostatné grafiky, a tak dané boxy zůstaly na trhu trošku nepovšimnuty, díky čemuž se ani nezvedala jejich cena. Ta je přitom za normálních okolností výrazně vyšší v porovnání se samotnou grafickou kartou. 
 
 
My jsme se přitom před necelými dvěma týdny podívali na dostupnost a ceny grafických karet na našem trhu a k tomu se dá dnes říci, že se situace výrazně nezměnila. Stále platí, že co má nízkou cenu, to není dostupné a naopak, pokud některá karta je dostupná, zaplatíme za ní vysokou částku. Ceny tak celkově spíše rostou, neboť dostupnost se obecně oproti prvním dvěma měsícům v tomto roce zlepšila. 
 
Zpět ale k produktu RX 580 Gaming Box od Společnosti Gigabyte (model GV-RX580IXEB-8GD). Ten navazuje na starší verze, jež nesly grafiky s GPU od firmy NVIDIA. Nyní to tak je Radeon a vedoucí model z řady Polaris, který je taktovaný na 1257 MHz až 1340 MHz, což jsou referenční takty. Nicméně v softwarovém OC režimu je lze dostat na 1355 MHz, ovšem to bych se poněkud zdráhal nazvat přetaktováním. Takt paměti GDDR5X s kapacitou 8 GB je v každém případě netknutý, a sice 8 GHz efektivně. O další přetaktování se ale můžeme samozřejmě pokusit sami. 
 
 
Spojení s počítačem jako obvykle zajistí Thunderbolt 3 se svými 40 Gb/s, které pak musí stačit i na tři porty USB 3.0. Poslední oranžový nedokáže přenášet data a dokáže pouze dobíjet/napájet připojená zařízení (Quick Charge 3) pomocí integrovaného 450W zdroje s 90% efektivitou a certifikací 80 Plus Gold. Samotná karta má pak ještě tři DP 1.4 a jeden HDMI 2.0.
 
Oproti jiným podobným zařízením tu tak nenajdeme Ethernet, což je škoda, ale i tak nám zprovoznění celé soustavy může zajistit právě jen jeden kabel, neboť k síti se konec konců můžeme napojit přes Wi-Fi. Je také trošku divné, že zrovna zde Gigabyte nevyužil svou značku Aorus. Že by to mělo něco společného s touto zprávou? Uvidíme, zda i budoucí produkty s GPU Radeon budou či nebudou nést tuto značku, i když to samo o sobě samozřejmě není vůbec důležité. 
 
Nakonec lze ještě zmínit systém podsvícení RGB Fusion a vestavěný proužek s RGB diodami. O ceně se Gigabyte nezmínil. 
 


reklama