reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte potvrzuje chystanou GTX 1070 Ti

22.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte potvrzuje chystanou GTX 1070 Ti
Gigabyte na své Facebookové stránky umístil grafickou koláž, dle níž je nad slunce jasné, že se opravdu chystá GeForce GTX 1070 Ti. Ostatně zprávy o nových kartách jsou málokdy mylné, a tak už se můžeme ptát, jaká bude a kdy bude.
O chystané GeForce GTX 1070 Ti jsme se dozvěděli díky uniklému označení ASUS GTX 1070 Ti STRIX O8G a nyní tu máme v podstatě potvrzení jejího příchodu z konkurenčního tábora firmy Gigabyte. Ta použila také hashtag #comingsoon, takže je zřejmé, že na novou kartu od NVIDIE nebudeme muset dlouho čekat. 

 
Zveřejněný obrázek obsahuje narážku jak na letošní staronový hororový snímek To (It), ale především zobrazuje grafickou kartu řady Aorus s písmeny TI pod ní. Gigabyte tím v podstatě potvrzuje, že GTX 1070 Ti se opravdu chystá, neboť nic jiného to být nemůže. NVIDIA tak bude moci lépe zaútočit na novou Vegu 56. 
 
Nicméně stále tu visí nezodpovězené otázky ohledně specifikací nové karty, jejího vypuštění na trh a také ceny. Jediné, co lze s jistotou říci, je její umístění mezi modely GTX 1070 a GTX 1080, oož by mělo být zohledněno i v počtu CUDA jednotek (mezi 1920 a 2560) a pak se můžeme ptát, zda NVIDIA zůstane u pamětí GDDR5, nebo zvolí GDDR5X.
 
Pokud bych si měl trošku zaspekulovat, pak bych se přikláněl k pamětem GDDR5X. Přece jen už to není žádná horká novinka a potom je tu fakt, že zvyšování cen pamětí GDDR5 se alespoň dle cen na trhu nedotklo karet využívajících GDDR5X. Mluvilo se o tom, že se zvyšujícími se cenami GDDR5 kvůli omezované výrobě se svezou také modernější GDDR5X, ale to se nestalo a Anandtech už dříve upozorňoval, že Micron jako výrobce těchto pamětí možná ceny nezvedne. Právě proto bude pro NVIDII možná i výhodnější využít na GTX 1070 Ti paměti GDDR5X, ale je samozřejmě otázka, zda vůbec měla čas a možnost při návrhu nové karty a čipu zohlednit i to, že ceny GDDR5 se zvyšují. Ale konec konců, o GDDR5X na GTX 1070 Ti se spekulovalo už před řadou dní
 
Zdroj: Gigabyte - Facebook
reklama