Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte přináší Z390 AORUS Xtreme, designovou vlajkovou loď pro Intel

24.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte přináší Z390 AORUS Xtreme, designovou vlajkovou loď pro Intel
Gigabyte si připravil základní desku Z390 AORUS Xtreme, která bude představovat to nejlepší, co bude mít k dispozici pro procesory Core 9. generace. Jako taková musí také nějak vypadat, což z velké části zajistí i podsvícení. 
S trochou nadsázky tak opravdu můžeme mluvit o designové základní desce, ostatně vzhled hraje v případě počítačových komponent stále větší roli a už to není jako před řadou let, kdy jsme měli na výběr mezi šedou a šedou skříní a základní desky byly buď žlutohnědé nebo zelené a mezi největší výstřelky patřily různobarevné plastové sloty. 
 
 
Dnes už je to zcela jiné. Máme tu barevně lakované plošné spoje i s různými vykrojenými částmi, barevné LED, divoce tvarované chladiče, kryty konektorů, LED cestičky přímo v PCB a pak čistě designové prvky, jako v tomto případě prosvícené a gravírované kusy plexiskla (nebo snad skla?).
 
 
Z390 AORUS Xtreme ale slibuje také kvalitní napájení procesoru s celkem šestnácti 60A MOSFETy od IR, a to konkrétně TDA21462, a vedle toho tu jsou zdvojovače IR3599 v počtu osmi. Pro posílení napájení se využivá také dvojice 8pinových konektorů a pokud jde o procesor Intel Core i9-9900K, dá se říci, že ten bude tuto výbavu při přetaktování opravdu potřebovat. 
 
 
Gigabyte také použil pro chlazení napájecí soustavy velké pasivní chladiče spojené heatpipe a co se týče dalších specifikací, máme tu 4 sloty pro až 64 GB paměti do taktu 4266 MHz, šest SATA 6 Gb/s, tři PCIe 3.0 x16 (x16/x8/x4), dva PCIe x1 a tři sloty pro M.2. Všechny jsou vybaveny pasivy AORUS M.2 a právě na nich můžeme vidět ona prosvícená plexiskla. Samozřejmě také nechybí USB 3.1 s 10 Gb/s (dva typu C a tři typu A) vedle USB 3.0 a 2.0. 
 
 
Deska je také vybavena rozhraním Wi-Fi se dvěma anténními konektory na zadním I/O štítku. Jde o modul s 802.11a/b/g/n/ac podporující 2,4/5 GHz Dual-Band a propustností do 1,73 Gb/s plus Bluetooth v5.0. Vedle toho tu máme dva 1Gb/s Ethernety vybavené čipy od Intelu a audio využívající ALC1220-VB a ESS SABRE 9118 DAC. Zadní panel je osvícený pomocí barevných LED, což rozhodně má i svůj praktický význam, protože na tyto konektory bývá v temnu pod stolem často špatně vidět.
 
Nová deska se má dostat na trhy 2. listopadu a cena zatím nebyla uvedena. Můžeme si ale být jisti, že bude výrazně vyšší než v případě Z390 AORUS Master, který je k dispozici od 7500 Kč.  
 
Zdroj: wccftech