reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i9-9900K je tu, jak si vede?

19.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i9-9900K je tu, jak si vede?
Dnes už konečně padlo informační embargo na nové procesory Intel, a tak se můžeme podívat na první nezávislé testy procesoru Core i9-9900K, o jehož testování firmou Principled Technologies se tak moc mluvilo. 
Firma Principled Technologies provedla testy na zakázku Intelu, a tak není divu, že to dopadlo, jak to dopadlo. Testování to bylo velice mírně řečeno neodborné, a tak se na původce testů i samotný Intel snesla oprávněná kritika. Záměr v tom můžeme ale maximálně tak tušit a ostatně bylo především na firmě AMD, aby se proti tomu ohradila. 
 
 
Procesor Core i9-9900K je první osmijádrový model mezi běžnými desktopovými Core (společně s Core i7-9700K). Nabízí vedle toho 16 MB L3 cache, grafické jádro UHD Graphics 630 a základní takt 3,6 GHz. Turbo při zátěži všech jader je však 4,7 GHz a pro jedno či dvě jádra platí až 5 GHz. To jsou velice slušné specifikace, které z Core i9-9900K bezesporu učiní výkonnostního krále desktopového světa. 
 
Co se týče výpočetního výkonu v testech jako PiFast, Cinebench či Handbrake, nové Core jasně vede. Oproti cca 1800 bodům v Cinebench R15, kterých docílí Ryzen 7 2700X, nám nabídne asi o 200 bodů víc, proporčně ještě lepší je v Blenderu či Corona 1.3. 
 
Výkon pamětí a paměťového kontroleru zcela odpovídá tomu, co předvádí Core i7-8700K a nic jiného se očekávat nedalo. Coffee Lake i Core 9. generace podporují DDR4-2666 MHz a jde v podstatě o stejné architektury. 
 
V testech 3DMarku je Core i9-9900K většinou na vrcholu, pokud jde o výkon CPU, takže se nachází ve společnosti HEDT procesorů. 3DMark dokáže dobře reflektovat výkon procesorů s mnoha jádry, ale ve hrách je to už jiné. Ty ocení také více jader, ale co nejlépe skloubené s vysokým taktem a paměťovou propustností. 
 
Herní testy odhalily, že Core i9-9900K je nejrychlejší herní CPU současnosti, což se však projeví především v testech v rozlišení Full HD. V Ultra HD se však rozdíly mažou a v praxi pak není mezi novým Core a Ryzen 7 2700X téměř žádný rozdíl. 
 
 
Pak tu máme testy spotřeby, dle nichž můžeme očekávat vyšší spotřebu než v případě Ryzenu, přičemž dle Anandtechu jsou rozdíly velice podstatné. Přiložený graf hovoří za vše a už dle něj lze vidět, proč Gigabyte varoval před teplotami
 
Na Hexus.net se pokusili procesor přetaktovat s využitím vodního chlazení Corsair s 280mm radiátorem. Na 1,45 V dokázali dosáhnout taktu 5,2 GHz napříč jádry, ale teplota pak překročila limitních 100 °C. Proto autoři dle vlastních slov vyměkli a nastavili 5,1 GHz na daleko přijatelnějších 1,37 V a pak si vyzkoušeli i možnost provozovat procesor na 5 GHz při 1,28 V. Výkon byl na 5,1 GHz lepší, ale pochopitelně zase ne tak, abychom měli zájem toto CPU přetaktovat za každou cenu. Pokud ale půjde nastavit 5 GHz na všech jádrech bezezměny napájecího napětí, pak proč ne? 
 
Anandtech pro čisté osmijádro Core i7-9700K zase hlásí až 5,4 GHz při 1,45 V, ovšem na rozumných 1,325 V to bylo 5,3 GHz. Pokud se chcete podívat na další testy, Videocardz má jako obvykle připraven jejich přehled. 


reklama