reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte se vyjádřil k vadné sérii zdrojů, některé "explodovaly"

16.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte se vyjádřil k vadné sérii zdrojů, některé "explodovaly"
Společnosti Gigabyte a Newegg jsme zmínili nedávno v rámci jednoho tématu, které se točí kolem vadných zdrojů, jež byly nabízeny jako nedílná součást balíčku typicky s grafickou kartou. Co na to Gigabyte?
Lidé testující dané zdroje, čili Gigabyte P-P750GM a GP-P850GM, mluvili rovnou o katastrofální poruchovosti. Konkrétně dle Gamers Nexus, který testoval celkem 10 kusů, plná polovina neprošla testy OPP (Over Power Protection), čili v nich nezareagovala správně ochrana proti nadměrné zátěži, ovšem některé zdroje nezvládly ani typickou zátěž (60 %). 
 
 
Rovněž na Newegg dané zdroje nemají vůbec dobré hodnocení (viz P-P850GMP-P750GM) a je zkrátka vidět, že s těmito modely skutečně není něco v pořádku. Zákazníci si nejčastěji stěžovali na to, že jejich zdroje už přišly nefunkční, anebo se poroučely krátce po zprovoznění, přičemž v některých případech bohužel i "explodovaly" a vzaly s sebou další hardware. Nejde samozřejmě o explozi celého zdroje či rovnou počítače, ale spíše hlavních tranzistorů, které ale také dokáží puknout s hlasitým efektem. 
 
Aris Mpitziopoulos, zkušený recenzent počítačových zdrojů, vysvětluje příčinu selhání modelů od Gigabyte jednoduše. Ty prostě nezvládají zátěž na 12V větvi, respektive ji nezvládají hlavní tranzistory, což je spojeno i s příliš vysoko nastavenými prahy pro OPP a OCP, čili nadměrnou zátěž a nadproud. Mpitziopoulos také uvedl, že ve zkoumaném modelu P-P750GM našel součástky od firem, o nichž dosud nikdy neslyšel. 
 
Co na to všechno ale Gigabyte? Ten se rozhodl u zdrojů GP-P850GM a GP-P750GM snížit prahové hodnoty pro OPP ze 120 až 150 % maximální zátěže na 110 až 120 %. Firma k tomu uvádí, že se dozvěděla o "potenciálních problémech", které se ovšem prý objevují jen po delší a extrémní zátěži pomocí laboratorní výbavy, přičemž taková zátěž není typická při reálném využití. 
 
Firma také tvrdí, že zdroje i se starým nastavením OPP se hodí pro každodenní využití a že jsou spolehlivé, nicméně je ochotna je vyměnit za nové verze se sníženým OPP. To se týká konkrétně modelů GP-P850GM se sériovým číslem SN20343G031011 až SN20513G022635 a GP-P750GM se SN20243G001301 až SN20453G025430.
 
Reakce firmy Gigabyte ovšem opomíjí řadu stížností, které se týkají rovnou nefunkčních zdrojů, anebo případů brzkých selhání, stejně jako těch, které v testu serveru Gamers Nexus nezvládly ani 60% zátěž. Jako by snad běžní uživatelé dle reakce výrobce uměle a nadměrně zatěžovali své zdroje, nicméně ti mají ve vlastním zájmu nyní jedinou možnost. Zdroj poslat zpět, a to ne výměnou za nový kus, který i s novým nastavením OPP může představovat hrozbu, ale s požadavkem vrácení peněz.  


reklama