reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte uvádí klávesnici Aorus K9 s optickými tlačítky

21.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte uvádí klávesnici Aorus K9 s optickými tlačítky
Gigabyte si připravil novou klávesnici Aorus K9, která je zajímavá svými tlačítky. Ta jsou totiž optická, díky čemuž mají nad klasickými membránovými řadu výhod. Nabídnou vyšší výdrž, odolnost vůči tekutinám a také analogový výstup. 
Značku Aorus známe především díky základním deskám a grafickým kartám firmy Gigabyte, ale ta zasahuje mezi více typů produktů, jako jsou třeba notebooky nebo právě klávesnice. Model Aorus K9 bude zajímavý právě díky svým optickým tlačítkům, která slibují vysokou výdrž, voděvzdornost a možnost analogového výstupu, čili citlivost na přítlak. I hybridní membránové klávesnice pochopitelně mohou být voděvzdorné a kvalitní s dlouhou výdrží, takže to neznamená, že uvedené výhody modelu Aorus K9 jsou z jejich strany nedostižné. 


Co se týče možnosti zaznamenávat různou intenzitu stisku kláves, tu nabízí také nová klávesnice Wooting One, kterou však coby produkt crowdfundingu seženeme na trhu asi ne tak snadno jako Aorus K9. Podobné vlastnosti ale mají nabídnout i tlačítka Razer Purple, která jsou také optická. 


Gigabyte uvádí, že použitá tlačítka jsou rychlejší, respektive se rychleji vrací do výchozí polohy než klasická mechanická tlačítka. Jedná se o technologii firmy Flaretech, která má zajistit návrat do výchozí podoby za pouze 0,03 ms oproti 20 ms, takže jsou 600x rychlejší, alespoň to udávají specifikace. 


Co se táče výdrže, zde hraje roli i to, že tlačítka nemají obnažené kovové konektory, a tak jim nevadí vodní lázeň a vydržet mají dle svého ratingu 100 milionů stisků. Klávesy samotné mají hydrofobní povrch. 

Gigabyte navrhl tuto klávesnici tak, aby byla modulární, a umožnila tak výměnu tlačítek. Na výběr máme typ Red a Blue, jež se liší jako obvykle v tom, že první má lineární stisk a druhý nelineární "cvakací". Red i Blue však mají stejný odpor při stisku, a to 55 gramů, ovšem s poněkud velkorysou tolerancí +/- 10 gramů. Uživatelé si tak mohou tato tlačítka namíchat dle potřeby. 

Samotná klávesnice K9 nabízí ještě N-key rollover (NKRO), takže dokáže zaznamenat libovolný počet najednou stisknutých kláves, má dvoumetrový USB kabel s pletenou izolací, možnost konfigurace kláves a pak devět náhradních kláves z PBT (W, A, S, D, Escape a šipky). Tyto klávesy jsou kompatibilní s tlačítky Cherry MX, takže budeme moci využít všemožné sady, jež jsou k zakoupení a nezapomnělo se ani na podsvícení pomocí RGB Fusion, kde barva diod lze nastavit jednotlivě. 

O ceně a dostupnosti Aoris K9 jsme se ještě nedozvěděli. 

Zdroj: Gigabyte


reklama