reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte zrušil podporu PCIe 4.0 na starších deskách pro AMD

5.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte zrušil podporu PCIe 4.0 na starších deskách pro AMD
S podporou sběrnice PCIe 4.0 na starších deskách od AMD je to stále nekončící příběh, ale možná už se blíží rozuzlení. Gigabyte totiž vydal nové verze BIOSů, které právě na starších deskách podporu PCIe 4.0 ruší. 
Spekulovat o podpoře rozhraní PCI Express 4.0 na deskách AMD s čipsety 400 a potažmo 300 Series už nemusíme, ta byla dávno potvrzena, přičemž je pravda, že nemusí fungovat u všech desek stejným způsobem. A to byl právě pro firmu AMD nepřekonatelný problém, protože ta by sama o sobě nemohla zajistit širokou podporu rozhraní PCIe 4.0 na deskách se 400 Series či ještě starších tak, jako tomu je v případě čipsetu X570.
 
 
Výrobci desek na to jako obvykle spíše nedbali a začali využívat příležitosti k tomu, aby PCIe 4.0 majitelům starších desek zprostředkovali. Jak je ale vidět třeba v tabulce od firmy Asus, tato podpora se lišila v tom, že na některých deskách je možné provozovat slot M.2 s PCIe 4.0, tedy to platí pro všechny až na jednu, na některých pak ještě navíc slot PCIe x16 pro grafiku, ovšem někde třeba jen v režimu s osmi linkami, což by oproti PCIe 3.0 x16 nepřineslo nic.
 
Společnosti AMD se nelze divit, že jí taková podpora-nepodpora není po chuti, i když zkušenější uživatelé by jistě byli rádi, kdyby se jim nikdo nemotal do svobodné volby a nechal jen na nich, zda nabízenou možnost využijí, s čímž se dá jistě souhlasit. Ostatně vrtáním v BIOSu se dá nevhodnou volbou způsobit daleko větší škody, než abychom si jen nastavili něco, co učiní počítač nestabilním. Nic závažnějšího by se snad v tomto případě stát nemohlo. 
 
 
Nicméně Gigabyte už evidentně vyslyšel požadavky firmy AMD a začal podporu PCIe 4.0 na svých starších deskách, čili na všech krom nových s X570, deaktivovat. Přímo Gigabyte byl přitom mezi prvními firmami, které to umožnily, pokud nebyl vůbec první. 
 
Sluší se také upozornit, že jde o nové BIOSy, které již nesou mikrokód AGESA 1.0.0.3 ABB. Ten by snad už měl vyřešit problém s titulem Destiny 2 krom dalších, což ostatně uvádí i Gigabyte v poznámkách, takže jde o podstatnou aktualizaci a uživatelé by ji měli instalovat. Nicméně současně jim nic nebrání v tom, aby využili starší verzi BIOSu, pokud jsou s ní spokojeni a rádi využijí podporu PCIe 4.0.
 
Otázka také je, zda je zrušení podpory nové verze PCIe krok, jejž si v rámci mikrokódu vynutilo samotné AMD, nebo zda se to prostě s výrobci desek dohodlo na spolupráci. Takový Asus nabízí už také nové verze BIOSů ze stejné doby, kdy přišly i od Gigabyte. Jenomže je uveden nejednoznačný popis nového mikrokódu (AGESA 1.0.0.3 Patch AB). Logicky by to ale už měla být verze ABB, ovšem o podpoře PCIe 4.0 se nikde už nepíše. ASRock nové BIOSy asi také ještě nemá, takže na soudy o tom, zda bude PCIe 4.0 na deskách zrušeno celoplošně, ty ještě vypouštět nebudeme. 


reklama