reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries mění své plány s přispěním Číny

29.11.2018, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries mění své plány s přispěním Číny
V prvé řadě je třeba říci, že ne, GlobalFoundries opravdu nepřehodnocují své rozhodnutí přestat vyvíjet 7nm proces. Mění ale své plány, které se týkají výroby počítačových čipů v Číně. Čeho se budou týkat? 
GlobalFoundries už v srpnu oznámily, že odkládají dokončení vývoje 7nm procesu na neurčito, což neznamená, že by se do něj už nikdy nepustily, ale zcela jistě to znamená, že už nepatří mezi ty nejlepší firmy v oboru s ohledem na nejpokročilejší procesy. Nyní se tato firma chystá společně s Čínskými úřady přepracovat své plány ohledně své Fab 11 blízko Čengdu. A vypadá to, že se chystá použít různé procesy, které budou vyhovovat právě čínské straně a tato snaha bude co nejvíce uspíšena. 
 
 
Fab 11 byla postavena v rámci partnerského projektu mezi GlobalFoundries a oblastními úřady Čengdu. Původní plán byl ten, že se bude postupovat ve dvou fázích za cílem vytvořit továrnu s kapacitou milionu waferů za rok v případě práce s plnými kapacitami. První fáze byla naplánována na dokončení v tomto roce s kapacitou 20.000 waferů měsíčně s využitím mainstreamových technologií na 180 a 130 nm. Druhá fáze měla být dokončena příští rok, využít se měl firemní proces 22FDX (patří mezi FD-SOI: Fully Depleted Silicon on Insulator) s rozšířenou kapacitou o 65.000 waferů měsíčně. 
 
Jenomže GlobalFoundries dle dostupných informací nedokázala zajistit zákazníky pro čipy vyráběné 180 a 130nm technologiemi, a tak Fab 11 ani nebude pro ně vybavena příslušným zařízením. Namísto toho se přejde rovnou na 22FDX, protože pro tento proces už byly sehnány zakázky od šesti zákazníků, kteří si dané čipy zatím nechávají vyrábět v drážďanské Fab 1. 
 
Takže Fab 11 bude zatím vyrábět pouze pomocí 22FDX a nyní je na řadě vyřešit otázku, k čemu se využije další plocha. Firma mezitím vyvíjí ještě lepší proces založený na FD-SOI, a sice 12FDX, jímž se má začít vyrábět na začátku příštího roku právě ve Fab 1. 12FDX slibuje oproti 22FDX o 26 % vyšší výkon, nebo o 47 % nižší spotřebu. To by ho mělo přiblížit ke konkurenčním 1Xnm procesům. Aplikace pak mají být široké, a to třeba automotive, 5G sítě nebo IoT.
 
A právě portfolio procesů FD-SOI má být hlavní věc, kterou se GlobalFoundries chtějí odlišit od konkurence. Dle článku na serveru SOI Consortium můžeme technologie FD-SOI vidět jako doplněk k FinFET pro výrobu produktů, kde je důležitá spotřeba a naopak není důležitá životnost. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama