reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google AlphaGo porazila světového šampiona v Go

24.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Google AlphaGo porazila světového šampiona v Go
Ovládnout šachy se počítačům podařilo už před mnoha lety, ale na hře Go si kvůli daleko většímu počtu možných tahů donedávna vylamovaly zuby. To už ale také neplatí, neboť mezi skalpy AI Google AlphaGo nyní přibyl i Ke Jie, aktuální světový šampion.
Nedávno jsme psali, že AI AlphaGo byla po úspěchu v jihokorejském Soulu, kde na zápasy porazila tamního mistra, připravována pro turnaj v Číně. Tam na ni 23. května čekal světový šampion Ke Jie, který nakonec podlehl, i když to pro AlphaGo znamenalo jen těsné vítězství. Následovat budou také ještě další dvě hry v dané sérii, ale už nyní může tým Google Alphabet že jejich AI porazila nejlepšího hráče Go na světě, což by ještě před několika lety bylo nemyslitelné.




Ke Jie a Demis Hassabis z AlphaGo


Go je označováno za intuitivní hru, neboť je provozováno na ploše s mřížkou 19 x 19, což znamená, že se na začátku vybírá z 361 míst pro položení kamene. Cílem je obklopit kameny protivníka, a tím si zabrat více než polovinu hrací plochy. Šachy jsou proti tomu s ohledem na možnosti dalšího postupu mnohem jednodušší, neboť mají jen 64 políček a figurky mají velice omezené možnosti pohybu dané pravidly. Dnešní počítače tak mohou celkem pohodlně díky své výpočetní síle projít všechny možnosti na mnoho tahů dopředu a dle toho zvolit vhodný postup.

Ve hře Go je ale možností vývoje zápasu více, než je atomů ve vesmíru a právě proto nelze využít hrubou sílu. Počítač se musí přestat chovat jako počítač a díky AI se snaží spíše napodobit člověka. V případě AlphaGo se tak děje pomocí páru neuronových sítí, které hledají nejslibnější tahy a pak pro každý z nich počítač simuluje možnosti dalšího vývoje hry, ale jen na několik málo tahů dopředu.

AlphaGo už dříve porazila evropského šampiona v Go, jímž je Fan Hui a pak i korejského mistra, Lee Se-dola, který je také bývalý světový šampion. Nyní ji tak ještě čekají dva další zápasy s úřadujícím mistrem Ke Jie, který v tom prvním prohrál jen o půl bodu. Přesně to se ostatně od AlphaGo dalo očekávat, tedy v případě, že vyhraje. Tato AI je totiž navržena tak, aby hrála s respektem, ale s vidinou vítězství, tedy ne moc agresivně. Ke Jie přitom hru otevřel tahy, které často používá samotná AlphaGo, ale lidští hráči od nich ustoupili, takže ji chtěl možná nachytat s využitím jejích vlastních zbraní. Celý souboj je tak zatím otevřený a jeho rozuzlení přinese tento víkend.

Zdroj: Deepmind
reklama