reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google dostal rekordní pokutu 4,3 mld. EUR za Android

19.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google dostal rekordní pokutu 4,3 mld. EUR za Android
Google poslední dobou trhá rekordy ve výši pokut. Po loňském rekordu ve výši 2,4 miliardy EUR tu máme další pokutu od EU, tentokrát za 4,3 miliardy EUR. Může za to vynucování přítomnosti služeb Google v Androidu.
Před rokem dostal Google rekordní pokutu přes 2,4 miliardy EUR za manipulaci s výsledky vyhledávání ve prospěch svých služeb (konkrétně šlo o porovnávač produktů ke koupi). Tím více než zdvojnásobil dosavadní rekord ve výši pokuty. Nyní ale opět zdvojnásobuje loňskou částku a dostává od Evropské komise pokutu v opravdu vysoké výši 4,3 miliardy dolarů. Za vše může operační systém Android a vynucování přítomnosti základní služeb od Googlu.
 
Google Android
 
Google Android vznikl v roce 2007 a celou dobu byl poskytován zdarma. Vývoj ale stojí nemalé peníze, a tak Google po výrobcích telefonů chtěl, aby zařízení obsahovala základní služby společnosti Google (Search, Chrome,...), které jsou zásadním zdrojem peněz pro Google a v podstatě také zajišťují, že telefon bude už od výroby nabízet základní sadu funkcí (uživatel nebude nechán na pospas výrobci telefonu). Podle EU tak tato pravidla ve výsledku ohrožují svobodu volby pro uživatele (vždy mají předinstalovány služby Googlu), zatímco podle společnosti je tomu naopak díky lepší kompatibilitě i nižším cenám samotných zařízení.
 
CEO Googlu Sundar Pichai se tak do výsledku pořádně obul na blogu Googlu a tvrdí, že to může znamenat konec levného Androidu tak, jak jej známe. Pokud neuspěje u odvolání a opravdu bude muset do 90 dní ukončit tyto praktiky, hrozí, že se Android stane placeným a výrobci si tak budou muset pořizovat placené licence. To se ve výsledku může promítnout do vyšších cen telefonů. Pokud Google nesplní požadavky do výše zmíněných 90 dní, hrozí, že se pokuta ještě navýší. Těmito požadavky jsou:
  • Google nesmí výrobcům diktovat, jakou aplikaci pro vyhledávání a jaký browser musí být předinstalován
  • Google musí zrušit všechna nařízení, které zabraňují v soutěži konkurenčních aplikací (např. pro vyhledávání)
  • Google nesmí bránit (resp. omezovat možnosti) ostatním vyvíjet vlastní verze Androidu
Připomeňme, že podobné problémy měl v minulosti např. i Microsoft za jeho browser Internet Explorer v operačním systému Windows. Vznikaly pak verze Windows, které pak při instalaci musely uživateli nabídnout možnost instalace alternativních prohlížečů. Pokud Google neuspěje u odvolání a pokutu zaplatí, peníze se přerozdělí mezi státy EU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama