reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Lunar X Prize asi vyprší bez vítěze

11.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Google Lunar X Prize asi vyprší bez vítěze
Nedávno jsme se v článku podívali na to, jak si vedou jednotlivé týmy soutěžící v rámci Lunar X Prize. Bylo zřejmé, že pokud to některý z nich stihne, tak to bude opravdu těsné a nyní to bohužel vypadá, že ve stanoveném limitu se na Měsíc nedostane ani jeden.
Google Lunar X Prize probíhá už řadu let a nejpozději letos měla vyvrcholit, neboť jednotlivé týmy mají lhůtu do 31. března na to, aby splnily požadované úkoly. Mezi ty patří přistání na Měsíci, uražení určité vzdálenosti pomocí robotického vozítka nebo odvysílání fotografií a videa ve vysokém rozlišení zpět na Zemi. Původně přitom byl termín stanoven na konec roku 2012 a poté byl posunut vždy na konec roku. Naposledy byl z konce roku 2016 posunut už jen o čtvrtrok s tím, že týmy musí do konce března už nejen stihnout odstartovat, ale splnit vše potřebné. 
 
 rover indického TeamIndus
 
Je tak jasné, že pokud by to někdo měl splnit, musel by startovat už opravdu brzy, ale tak to aktuálně rozhodně nevypadá. Indický TeamIndus měl k tomu ze všech zbylých soutěžících asi nejblíže, ale dle aktuálních zpráv nakonec nedokázal zajistit finance pro zajištění svého místa na raketě patřící Indian Space Research Organization (ISRO), jejíž vypuštění přijde přibližně na 20 milionů dolarů. Stejná částka přitom čeká na vítěze základní části Lunar X Prize, ovšem je třeba říci, že žádný z pěti zbývajících týmů nemá výhru této soutěže za konečný cíl, ale o tom si můžete přečíst v samotném výše odkazovaném článku. 
 
Ze soutěže tak vypadl nejnadějnější účastník, a to pravděpodobně potopilo i plány japonského týmu HAKUTO, který doufal, že se sveze na stejné raketě, aby mohl sáhnout po druhém místě 5 milionů dolarů (případně prvním, pokud by pokus Indů selhal). 
 
Zbylé tři týmy, Moon Express, SpaceIL a Team Synergy Moon, jsou teoreticky ještě ve hře, ale žádný z nich dosud neohlásil termín startu, takže s nimi to také vypadá bledě. Je možné, že organizátoři soutěže se odhodlají ještě jednou posunout start, ale už to bylo deset let, co byla Google Lunar X Prize ohlášena a možná že je na čase na ni zapomenout. 
 


reklama