reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lunar X Prize: závod na Měsíc finišuje

13.9.2017, Jan Vítek, článek
Lunar X Prize: závod na Měsíc finišuje
Už zanedlouho bude vrcholit závod Lunar X Prize podporovaný Googlem, v němž stále figuruje pět týmů, které soutěží o miliony dolarů, prestiž i svou budoucnost. Zdaleka totiž nejde jen o dosažení Měsíce a odeslání videa a fotografií.

Google Lunar X Prize, čili Moon 2.0

 
Nedávno jsme se dozvěděli, že soutěž Lunar X Prize prodloužena do března 2018, což by napovídalo, že zúčastněné týmy nestíhají. To je pravda, ale tři měsíce navíc už moc neznamenají a především lze očekávat, že všech pět týmů skutečně vyšle svá zařízení na Měsíc, neboť už mají zajištěné své místo na palubě různých raket. 
 
 
Z tohoto hlediska to tak bude výjimečně vzrušující zima, však o něco takového se doposud žádná soukromá společnost nepokusila a nyní jich tady máme rovnou pět. Touto soutěží navíc nic nekončí a spíše začíná. Samotná NASA si už dlouho uvědomuje, že se o blízký vesmír bude muset už zakrátko dělit s mnoha soukromými společnostmi a v podstatě už tomu tak je. Agentura tak plánovala, že přenechá nízkou orbitu soukromníkům a sama se přesune výše, a to třeba až k samotnému Měsíci, i když aktuálně to vypadá spíše tak, že jí omezený rozpočet takové velkolepé plány těžko umožní realizovat.
 
Vývoj nových technologií NASA postupuje pomalu, a to jednak kvůli nedostatku financí i kvůli úzkostlivé snaze zajistit bezpečnost vždy a všude. NASA se musí zodpovídat americké veřejnosti, která její fatální selhání nenese dobře a dá se říci, že soukromých společností se něco takového moc netýká. Elon Musk bez ostychu přiznává, že jeho plány na dosažení Marsu počítají s tím, že budou lidské oběti a tak bude shánět lidi, kteří jsou připraveni umřít. 
 
Tento přístup je možná drsný, ale může soukromým společnostem zajistit, aby nechaly vesmírné agentury relativně brzy za sebou. Do tohoto podniku se tlačí stále více firem, které tvoří zcela nový trh, jehož nástup umožnily především společnosti jako SpaceX a Blue Origin, které zajistí cenově dostupné dosažení vesmíru. Právě to umožnilo vůbec uvažovat o spuštění soutěže jako Lunar X Prize. 
 
 
Tuto soutěž organizuje X Prize Foundation, která má za sebou již několik technologických soutěží pod přiléhavým heslem "Making the Impossible Possible". Aktuálně jde například o vývoj zařízení fungujícího podobně jako trikordér ze Star Treku a pak tu je například i soutěž týkající se toho, jak účinně zvýšovat gramotnost dospělých lidí. Firma Google v tomto případě figuruje "pouze" jako sponzor, který láká na odměnu 20 milionů dolarů pro celkového výherce. Tu ale můžeme brát spíše jako finanční pobídku pro využití na další rozvoj firmy, neboť snad žádný z účastníků nebere její dosažení jako konečný cíl. 
reklama