reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google otočil, příští verze Chrome nám dá ohledně přihlašování vybrat

27.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Google otočil, příští verze Chrome nám dá ohledně přihlašování vybrat
Google v aktuální verzi Chrome 69 změnil způsob přihlašování k účtu tohoto prohlížeče, které se najednou spojilo s přihlašováním ke službám. Prý abychom to měli jednodušší, ovšem ve výsledku jsme spíše ztratili možnost výběru. Nyní Google otáčí. 
Jak jsme psali včera, Google najednou spojil přihlašování k účtu prohlížeče s dalšími službami. Takže nyní, pokud se přihlásíme třeba ke službě YouTube v prohlížeči Chrome 69, ten nás automaticky přihlásí i k účtu spojeným s ním. Adrienne Porter Felt to obhajovala tak, že tím mělo být zajištěno, aby uživatelé byli automaticky odhlášeni ze služeb Googlu i z prohlížeče. To totiž mělo některým dělat problémy v případě, že využívali zařízení sdílené s jinými lidmi. 
 
 
Kdyby to však Google nabídl jako možnost, kterou si můžeme sami zapnout, bylo by vše v pořádku. On to ale nabídl jako věc v rámci výchozího nastavení, kterou v Chrome 69 prostě máme a nelze to změnit. 
 
Nyní je tedy aktuální verze Chrome 69, kde nemáme na výběr, ale Google slíbil, že Chrome verze 70 bude mít další nastavení ohledně tohoto přihlašování. Je pochopitelné že toto všechno je ostře sledované, když Chrome je světově nejpopulárnější prohlížeč a je také pochopitelné, že řada lidí využívajících účet na YouTube či jiných službách nechce využívat účet v prohlížeči Chrome a svěřovat Googlu správu svých bookmarků, historie prohlížení webů a především hesel. 
 
Nicméně Google poté upřesnil, že to měla být pouze vizuální změna, aby samotný prohlížeč ukazoval, že jsme přihlášení k nějaké službě a jasně to ukázal ve svém pravém horním rohu. Neznamená to prý, že prohlížeč se automaticky přihlásil a začal synchronizovat data s údaji z účtu. Právě tím si ale osobně nejsem vůbec jistý. Je pravda, že takto to funguje aktuálně, ale u mého jiného počítače používaného coby HTPC se v případě aktualizovaného prohlížeče Chrome na kartě rychlého přístupu najednou objevily oblíbené stránky, které tam dřív nebyly. Jak by se tam asi dostaly, kdyby neproběhla synchronizace? Bohužel nemohu ale potvrdit to, že si s prohlížečem někdo nehrál, on výslech malého dítěte není zrovna jednoduchý. Stále však zůstává ten fakt, že i když aktuálně neprobíhá synchronizace, k účtu Chromu nás přihlášení k YouTube a jiným službám Googlu prostě automaticky přihlásí.
 
Tento problém tak napraví další verze prohlížeče, která je aktuálně v betaverzi a slíbené funkce v sobě ještě nemá, takže Google je musí dodělat. Vedle toho ještě bude Chrome 70 po odhlášení mazat příslušné cookies. Na to budeme čekat přibližně ještě měsíc. 
 


reklama