reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google popírá, že by schválně srážel výkon Edge na svých stránkách

21.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Google popírá, že by schválně srážel výkon Edge na svých stránkách
Microsoft se rozhodl opustit vlastní engine a chystá prohlížeč Edge založený na Chromiu. Nedávno se přitom objevila informace, že to bylo i kvůli klackům, které Google házel Microsoftu pod nohy, což ale nyní sám Google popírá a vysvětluje. 
Nutno říci, že samotný Microsoft nikoho neobviňuje a ve svém oficiálním vyjádření se raději soustředil na to, jaká pozitiva jeho krok bude mít. O těch negativních stránkách se zmínil jen Joshua Bakita, který pracoval v týmu Edge jako student či praktikant a sbíral zkušenosti a názory jiných. Nelze to tak v žádném případě automaticky brát jako další spor mezi společnostmi Google a Microsoft, nicméně Google měl potřebu se k tomu vyjádřit. 
 
 
Ten nyní samozřejmě popírá, že by využil pouze půlročního cyklu aktualizací prohlížeče Edge k tomu, aby uměle srazil jeho výkon na YouTube. Microsoft se totiž chlubil tím, že Edge je právě při práci se stránkami YouTube velice rychlý, že zastíní i Chrome. Na to měl reagovat Google menší úpravou kódu stránek, která dokázala Edge ochromit, a to i za cenu toho, že stránky pak budou obecně pomalejší. Právě to nyní Google rázně popírá. 
 
A mimochodem, o pomalých stránkách YouTube na konkurenčních prohlížečích browseru Chrome mluvil také v létě Chris Peterson, technický programový manažer Mozilly. Ten mluvil o využití jistého Shadow DOM v0 API, kterým disponoval právě jen Chrome a to bylo nasazeno ve verzi YouTube využívající Polymer. Tehdy Peterson doporučoval se vrátit ke starší verzi YouTube pomocí rozšíření pro Firefox
 
Co k tomu tedy nyní může říci Google? Ten popírá, že by šlo o cílenou akci pro znevýhodnění konkurence, ale prostě o to, že to byla chyba, čili bug: "YouTube nevyužívá kód vytvořený pro ochromení optimalizací jiných prohlížečů a pracuje rychle na tom, aby opravil případné chyby hned, jak jsou objeveny". To je však v přímém rozporu s tím, co uvádí Joshua Bakita, a sice že YouTube odmítl reagovat na požadavek na odstranění skrytého div tagu, který měl problém způsobit. 
 
Závěry si může udělat každý sám, nicméně fakta jsou taková, že Google má dnes se svým Chrome naprosto dominantní pozici a brzy si uloupne i to málo, co získal Edge. Microsoft se tak může nyní z druhé strany koukat na to, jak se chová jiná firma, která je na tom podobně jako byl on sám v době Internet Exploreru verzí 5 a 6. Dnes dokáže Chromu odolávat v podstatě už jen Firefox, pokud nepočítáme Safari hrající si na svém vlastním písečku. 
 
Zdroj: The Verge
reklama