reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google+ skončí už v dubnu, našla se další díra

11.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google+ skončí už v dubnu, našla se další díra
Před dvěma měsíci Google oznámil, že ukončí provoz sociální sítě Google+. Našla se však další bezpečnostní díra a společnost se rozhodla, že tuto síť odstaví ještě rychleji, a to už v dubnu 2019.
Začátkem října společnost Google oznámila, že sociální síť Google+ se nijak zvlášť nerozšířila a nechce s ní už dále pokračovat. Zatímco pro podnikové nasazení zůstane, pro běžné uživatele měla být uzavřena v srpnu 2019, čemuž pomohla i děravost aplikace a únik dat. Vypadá to, že ale nebyl zdaleka jediný. Aktualizace z listopadu letošního roku totiž umožnila odkrýt data 52,5 milionu uživatelů a Google tak rychle pracoval na záplatě, která byla aplikována o šest dní později.
 
Google+ logo
 
Ta umožnila aplikacím, aby viděly některé údaje uživatelů, jako jsou e-mailová adresa, jméno, věk nebo zaměstnání, a to i v případě, že měl uživatel nastavené tyto údaje jako soukromé. Podobně tak šlo zobrazit privátní údaje přátel člověka, který je měl jako veřejné. Naštěstí nešlo zobrazit vyloženě citlivé údaje jako finanční detaily, hesla nebo jiné, které by se daly zneužít např. ke krádeži identity. Google tvrdí, že nezaznamenal žádné zneužití této chyby po dobu 6 dnů, kdy byla aktivní.
 
Spolu s tím ale Google oznámil i rychlejší smrt sociální sítě Google+. Pro běžné uživatele se její konec přesouvá ze srpna 2019 už na duben 2019, tedy už za pouhé 4 měsíce. Stejně tak se urychlí konec provozu Google+ API. To ukončí svou činnost už do 90 dní, tedy nejpozději počátkem března 2019.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama