reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Stadia využije prediktivní AI pro záporné latence

11.10.2019, Milan Šurkala, aktualita
Google Stadia využije prediktivní AI pro záporné latence
Mnozí předpovídají herní streamovací službě Google Stadia neúspěch, protože přenos videa přes Intenet musí zákonitě způsobovat nepřekonatelné latence v hraní. Google však tvrdí, že latence nebudou problém. Díky AI mají být dokonce záporné.
V březnu letošního roku oznámila společnost Google svojí herní streamovací službu Stadia. Ta má fungovat tak, že hráč může využívat v podstatě jakýkoli hardware, který jen umí dostatečně dobře přehrát video, protože hra se bude počítat na serverech Googlu a hráč už jen dostane video přenesené přes Internet na jeho obrazovku. Mnozí říkají, že taková služba nemůže fungovat, protože bude vyžadovat extrémně dobré připojení s tak krátkými latencemi, které skoro nikdo nemůže dosáhnout. Google však tvrdí, že latence nejenže nebudou dlouhé, ony mají být dokonce záporné.
 
Platformy Google Stadia
 
Hráč by tak měl mít obraz ke hře k dispozici na počítači ještě dříve, než vůbec provede onu akci a Madj Bakar z Googlu říká, že Stadia díky negativním latencím během jednoho až dvou let překoná lokální hardware a je jedno, jak výkonný bude. Vtip je v tom, že Google zde využije systémů prediktivní umělé inteligence, která bude odhadovat, co hráč ve hře udělá a na základě toho vygeneruje požadovaný obraz a zašle ho na počítač hráče ještě dříve, než to ve skutečnosti udělá. Otázkou je, co se stane, když to hráč zahraje jinak, resp. kolik alternativních scénářů si vlastně systém bude připravovat. Každopádně se zdá, že to s těmi latencemi možná opravdu nebude tak horké, jak se zdá. Bude však zajímavé sledovat, zda to bude AI ve skutečnosti zvládat nebo nikoli.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama