reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HardOCP: jak dopadne srovnání výkonu a ceny nové a staré generace GeForce?

24.8.2018, Jan Vítek, aktualita
HardOCP: jak dopadne srovnání výkonu a ceny nové a staré generace GeForce?
NVIDIA nedávno vypustila do světa své srovnání výkonu ve hrách bez podpory ray tracingu, kde se utkala GeForce GTX 1080 a RTX 2080. Jenže tyto dvě karty už nepatří do stejné cenové hladiny, takže co se stane, když s RTX srovnáme odpovídající GTX?
NVIDIA zveřejnila konkrétně tyto výsledky testů, které ukazují 1,3 až 1,6násobný nárůst výkonu karty RTX 2080 oproti GTX 1080. To nevypadá vůbec špatně, ale je třeba si uvědomit, že RTX 2080 už není cenovou alternativou pro GTX 1080.  
 
 
Když se podíváme na ceny nových karet, pak GeForce GTX 1080 se dají běžně pořídit za ceny pod 14 tisíc korun s daní, a to ne žádná Mini ITX ořezávátka či modely se slabým chlazením, ale i karty jako MSI GeForce GTX 1080 GAMING 8G. Oproti tomu za GeForce RTX 2080 nedáme méně jak 21 tisíc, takže to je plná polovina ceny karty GTX 1080 navíc a pak bychom skutečně očekávali alespoň 1,5násobný nárůst výkonu, jenomže ne mezi generacemi. 
 
Ve skutečnosti je pro RTX 2080 cenovou alternativou karta GTX 1080 Ti, kterou lze ve skutečnosti pořídit ještě téměř o dva tisíce levněji. A pokud vám o podporu ray tracingu moc nejde, ostatně slíbených her nakonec není tolik, jak by se dalo čekat (může jít jen o podporu antialiasingu na jádrech Tensor), pak je otázka, zda se namísto RTX 2080 nevyplatí právě starší herní hi-end.
 
Server HardOCP se na to podíval a využil k tomu právě výše uvedené testy. Sice ještě nelze otestovat nové karty RTX, protože NVIDIA nedala k dispozici ovladače, ale pokud má být RTX 2080 o polovinu rychlejší než GTX 1080, můžeme tuto novou kartu zkusit v testech nahradit právě kartou GTX 1080 Ti. 
 
cena karet GTX x80 se časem spíše zvyšuje
 
V krátkosti, největší rozdíl mezi GTX 1080 a GTX 1080 Ti činil asi třetinu a jinde to byla zase spíše čtvrtina. To je méně, než slibuje RTX 2080, ale to můžeme zatím říci čistě jen na základě testů od samotné NVIDIE, to je jedna věc. A druhá věc je ta, že i kdyby byla RTX 2080 ještě o něco lepší než GTX 1080 Ti, můžeme to započítat do cenového rozdílu mezi nimi a pak se můžeme ptát, kde je náš obvyklý nášup výkonu, respektive lepší poměr výkonu a ceny, jaký se očekával? 
 
Vypadá to tak, že nová generace GeForce bude především o nových technologiích, což znamená, že nás NVIDIA a její partneři budou muset nejdříve přesvědčit, že ty opravdu stojí za to a brzy se dočkají široké podpory. Dokud to neučiní, nelze koupi nové RTX 2080 či 2080 Ti doporučit. 
 
Zdroj: HardOCP 


reklama