reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HBM3 slibují zdvojnásobení propustnosti na 4 GT/s a vyšší kapacity

7.12.2017, Jan Vítek, aktualita
HBM3 slibují zdvojnásobení propustnosti na 4 GT/s a vyšší kapacity
Společnost Rambus starající se o vývoj nových paměťových standardů, na nichž pak může vydělávat, představila specifikace chystaných pamětí HBM3 pro grafické karty či akcelerátory, ale také pamětí DDR5 jako budoucí náhradu DDR4. 
Společnost Rambus možná znáte spíše nechvalně jako patentového trolla, ale pravda je, že přišla na svět s řadou paměťových standardů a stará se i o prosazení standardů pro nové typy pamětí HBM3 a DDR5, které jsou logickou náhradou dnes používaných HBM2 a DDR4. 
 
 
Rambus především pro oba nové typy pamětí počítá s již 7nm výrobní technologií, i když to se týká spíše čipů, pro které budou tyto paměti určeny. Šlo by tak očekávat, že HBM3 se uplatní možná už v příští generaci grafických čipů AMD, čili Navi, ale s tím ve světle aktuálních informací nelze moc počítat. Tyto čipy by totiž mohly nastoupit už příští léto, ale pokud ano, můžeme si být téměř jistí, že spotřebitelské herní karty mezi ně patřit nebudou a rozhodně nevyužijí HBM3. 
 
Aktuální paměti HBM2 mají udávanou propustnost až 2 GT/s (GT jako gigatransfer) na pin, k čemuž se Radeony RX Vega v praxi jen přibližují s 1,89 GT/s. To na 2048bitovém rozhraní dělá celkovou propustnost 484 GB/s. HBM3 už mají nabídnout 4 GT/s a pokud by takové propustnosti v praxi opravdu dosáhly, mohly by Radeony či jiné karty poskytnout na 2048 bitech celý jeden terabajt za sekundu. Stojí také za zmínku, že paměti HBM mohou být použity i ve čtyřech pouzdrech kolem hlavního čipu, což znamená 4x 1024 bitů rozhraní, jaké měly už Radeony s čipy Fiji. Ty by tak s HBM3 nabídly dokonce 2 TB/s propustnosti, ale to už je jen samé "kdyby". 
 
Je třeba také říci, že specifikace HBM3 i DDR5 se nachází ve velmi raném stádiu a na trh se podívají nejdříve v roce 2019. Právě proto můžeme v podstatě vyloučit, že by se ukázaly v generaci Navi, i když ta se může také zpozdit. Nicméně i HBM2 se mají kam posunout, a to z hlediska výkonu a pak je stále co vylepšovat na procesu jejich pouzdření vedle GPU a jiných čipů. Jak AMD letos předvedlo, ten je stále velice problematický a my uvidíme, zda nadále zůstane u velkých křemíkových interposerů, nebo zkusí využít jednodušší technologii EMIB
 
Co se týče firmy NVIDIA, v jejím případě lze očekávat, že standard HBM zůstane vyhrazen pro AI akcelerátory, však už na začátku příštího roku mají být připraveny paměti GDDR6, a ty by tak mohly být nasazeny už na kartách s GPU Volta. 
 
Paměti DDR5 slibují 1,5x až 2x výkon dnešních DDR4, což představuje 4,8 až 6,4 GT/s, zatímco pro DDR4 platí spíše 3,2 GT/s. Jde také o slušný pokrok, i když ne tak velký, jaký slibují HBM3. Rambus také nakonec uvedl, že už má fungující prototyp těchto pamětí, ale na trhu je opravdu ještě nečekejme.
 
Zdroj: wccftech


reklama