reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei nezajistí Wi-Fi pro stadion NFL týmu kvůli obavám ze špionáže

27.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Huawei nezajistí Wi-Fi pro stadion NFL týmu kvůli obavám ze špionáže
Společnost Huawei sice prodává telefony v rekordních množstvích, ale spousta států se bojí, že její produkty špehují obyvatele a posílají cenná data do Číny. Stadion FedEx Field tak sice měl mít Wi-Fi od Huawei, ale z plánu sešlo právě kvůli těmto obavám.
Spousta států má strach ze společnosti Huawei. Sídlí totiž v Číně a to vzbuzuje obavy z toho, že je společnost napojena na čínskou vládu a špehuje tak své uživatele v Číně i mimo ni. Některé státy tak už vydaly varování před používáním těchto produktů. Např. v USA nesmí telefony tohoto výrobce používat vládní činitelé a zákaz mají i vojenské jednotky. Varování před telefony Huawei vydal i český NÚKIB, nicméně stejně jako i ve všech jiných případech, ani zde nebyl předložen žádný důkaz o špehování. Naopak Německo provedlo šetření a nic nenašlo, takže možná bude s Huawei pokračovat v budování zdejší 5G sítě. V USA nicméně stále pokračuje boj proti této společnosti. Poslední problém se týká stadionu FedEx Field NFL týmu Washington Redskins, kde měl Huawei vytvořit Wi-Fi síť.
 
Huawei logo
 
Tento záměr byl poprvé prezentován už v roce 2014, nicméně Michael Wessel, který sedí v komisi US-China Economic and Security Review Commission, toto napadl, zatahal za nitky a NFL tým byl posléze varován před "nebezpečím". Výsledkem je, že Huawei bezdrátové připojení pro stadion nakonec dělat nebude a údajně to v jednáních mezi společností a zástupci týmů přineslo značně vyhrocenou situaci.
 
Ještě můžeme podotknout, že Washington Redskins nikdy neměl společnosti Huawei přímo platit, ale mělo jít o dohodu na bázi poskytování reklamy na stadionu. Připomeňme, že společnost Huawei je dnes už celosvětovou dvojkou na poli telefonů a před dvěma dny dosáhla prodeje 200 milionů telefonů během roku 2018.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama