reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop (HTT) míří do Jižní Koreje, dohoda podepsána

22.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Hyperloop (HTT) míří do Jižní Koreje, dohoda podepsána
Jižní Korea je další ze států, který se stal partnerem Hyperloop Transport Technologies. V plánu je dráha HyperTube Express (HTX), která by měla být první svého druhu na světě a spojí Busan (Pusan) s Soulem za méně než 20 minut.
Hyperloop Transport Technologies je jednou ze dvou hlavních firem vyvíjejících systém Hyperloop (tou druhou je Hyperloop One). HTT nedávno podepsala smlouvu s Jižní Koreou (ministerstvem pro technologické inovace a infrastrukturu), Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology (KICT) a Hanyang University, což by ve výsledku mělo znamenat, že se zde možná objeví první komerční Hyperloop dráha na světě.
 
Hyperloop HyperTube Express mapa
 
Dohoda zahrnuje licencování i vývoj technologie (včetně technologií svařování, konstrukce a údržby, využití korejské oceli), testovací dráhy a tvorbu bezpečnostních standardů a regulací i další licencování technologií, např. pohonu. Dráha by měla mít název HyperTube Express (HTX) a ze Soulu do Busanu (Pusanu) by mělo být možné dojet za méně než 20 minut. Jen tak pro zajímavost, vzdálenost těchto dvou měst je okolo 330 kilometrů a dnes to vlakem trvá necelé tři hodiny.
 
Připomeňme, že u zrodu Hyperloopu stál známý Elon Musk, který myšlenku později pustil do světa a v listopadu 2013 vznikla společnost HTT. Dnes spolupracuje s 800 inženýry a technology, 52 mezinárodními týmy a 40 partnery z univerzit nebo firem. Jižní Korea nicméně není první stát nebo město, se kterým HTT podepsalo dohodu. Bylo jich již šest, mezi nimiž je Francie, Indonésie, Kalifornie, Abú Zabí a najdeme tu dokonce i Slovensko a Českou republiku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama