Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop One chce budovat dráhu v Indii

21.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hyperloop One chce budovat dráhu v Indii
Virgin Hyperloop One je druhou společností s technologií Hyperloop, která chce postavit dráhu v Indii. Tentokrát by měla spojovat města Bombaj a Puné. Vzdálenost cca 150 km má zvládnout ujet pod půl hodiny.
Společnost HTT (Hyperloop Transport Technologies) už v loňském září informovala o tom, že by chtěla v Indii postavit Hyperloop dráhu o délce zhruba 45 kilometrů. Konkurenční Virgin Hyperloop One se ale také nechce nechat zahanbit a Indie se nejspíš také stane zemí, kde bude patrně stát jedna z jeho prvních, ne-li první Hyperloop dráha. Ta má spojovat města Bombaj (letiště Navi Mumbai International Airport) a Puné, která jsou od sebe vzdálena zhruba 150 kilometrů a dohromady mají přes 25 milionů obyvatel.
 
Virgin Hyperloop One v Indii
 
Autem i vlakem cesta mezi městy zabere s hodně štěstím přes 2,5 hodiny, spíše ale více než tři. Nová dráha by měla tento čas smrsknout na pouhých 25 minut. Ročně by mohla převézt 150 milionů lidí, počítá se ale také s převozem nákladu a ušetřením až 150 tisíc tun skleníkových plynů. Výsledkem by mělo být omezení silniční i vlakové dopravy, která je pro zemi velkou ekologickou zátěží.
 
Virgin Hyperloop One už spolupracuje se státem Maháráštra a na základě nedávno podepsané dohody bude do půl roku zpracována studie proveditelnosti. Už nyní to vypadá, že za 30 let provozu by dráha mohla ušetřit 55 miliard dolarů na socioekonomických benefitech (úspora času, snížení emisí a počtu nehod,...). Pokud studie dopadne dobře, předpokládá se, že už za dva až tři roky bude stát testovací část dráhy, která pak bude součástí té finální. Celá trasa by pak měla být postavena za pět až sedm let, tedy v letech 2023-2025. To je hodně ambiciózní plán.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.