reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indická železnice nasadí systémy rozpoznávání tváří, jsou však ilegální

15.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Indická železnice nasadí systémy rozpoznávání tváří, jsou však ilegální
Systémy rozpoznávající tváře se dnes hodně rozmáhají a dalším státem, který chce znatelně rozšířit kamery rozpoznávající obličeje kriminálníků, je Indie. Zdejší železnice chce nasadit takový systém, ten je však v zemi zatím nelegální.
O systémech rozpoznávajících obličeje za účelem zvýšení bezpečnosti i sledování obyvatel jsme už psali mnohokrát. Prim v tomto vede asi Čína, ale pod drobnohledem najdeme i obyvatele v jiných zemích, dost se mluvilo i o Velké Británii, jejichž systémy se moc neosvědčily. Docela standardem jsou na letištích, ale čekat je můžeme i jinde. Indická železnice (konkrétně bezpečnostní složka Railway Protection Force - RPF) je např. chce nasadit na mnoha železničních stanicích, o čemž se ale hovoří už mnoho let (v podstatě od teroristického útoku v Bombaji v roce 2008).
 
Indická železnice
 
autor: Ashwin Kumar from Bangalore, India [CC BY-SA 2.0]
 
Systém by měl spolupracovat s databází kriminálníků Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS) a ve videozáznamech hledat podezřelé tváře. Prozatím je v plánu nasadit systém na 200 největších stanicích. Systém se už od července používá na letišti Bengaluru a testuje se také na letišti v Haidarábádu, nicméně základ má už v systému zkoušeném s nepříliš velkým úspěchem před 6-7 lety. Od té doby se ladil a zlepšoval.
 
Jak je u těchto systémů běžné, vzbuzuje obavy z pohledu zachování soukromí a ochrany lidských práv. Dalším problémem je i to, že v zemi neexistuje pro takové sledování právní rámec, takže tyto systémy jsou vlastně nyní nelegální, což platí i pro letiště, kde jsou už nasazené.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama