reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InSight si bezpečně odložil první marťanský seismograf

21.12.2018, Jan Vítek, aktualita
InSight si bezpečně odložil první marťanský seismograf
Sonda InSight americké NASA nedávno zkoumala své okolí, aby mohla zjistit, kam může pomocí své robotické ruky bezpečně odložit zařízení Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS). To bude přímo naslouchat Marsu.
InSight si k tomuto účelu nedávno pořídil selfie vytvořené z řady fotografií pomocí robotické ruky, respektive fotoaparátu, který je na ní umístěn. Vedle toho také řádně prozkoumal své bezprostřední okolí, a to vše kvůli tomu, aby NASA mohla najít bezpečné místo pro uložení seismografu SEIS a také "krtka" s tepelnou sondou HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package).
 
 
Fotografie posloužily k vytvoření kopie toho kousku Marsu, kde se InSight nachází, aby si NASA pořádně natrénovala zvednutí SEIS z paluby sondy a jeho odložení na zem vedle. To pojala opravdu vážně, však své "pískoviště" opatřila i kulisami a inženýři pracovali ve světle, které simuluje právě prostředí na Marsu. 
 
Jak dobře víme, NASA nemůže ovládat InSight na dálku přímo vzhledem k mnohaminutovému zpoždění komunikace. InSight si tak vše musí řídit sama dle toho, jak ji obsluha naprogramuje a právě proto je třeba každý krok pečlivě naplánovat a ověřit. V případě SEIS bylo důležité také to, aby byl dobře položen a dotýkal se země co největší plochou, jinak by nemohl dobře zachytávat vibrace. Zde měla NASA štěstí, že InSight dosedl v místě, kde je povrch plochý a nejsou na něm kameny. 
 
 
SEIS byl nakonec odložen 1,6 metrů vedle sondy, což je víceméně maximální vzdálenost, na niž ruka dosáhne. NASA ještě plánuje přístroj pomocí ruky pořádně usadit, aby seděl zcela rovně protože aktuálně je ve sklonu cca třech stupňů. Až poté bude přikryt pomocí kopule Wind and Thermal Shield (WTS), která jej ochrání před povětrnostními vlivy.
 
To ale bude provedeno až v lednu a na konci ledna bude umístěn ještě zmíněný HP3, a to v opačném směru než SEIS, přičemž obrázky dosud zachycovaly obě zařízení umístěná spíše hned vedle sebe. Pak už budou moci obě zařízení sledovat vibrace i teploty, takže sledovat vnitřní pochody planety a pro InSight to bude znamenat plnou funkčnost. 
 


reklama