reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InSight už je na cestě na Mars a s ním i dvě malé sondy

7.5.2018, Jan Vítek, aktualita
InSight už je na cestě na Mars a s ním i dvě malé sondy
O víkendu měla startovat nová mise americké NASA, jejímž cílem je Mars. Jedná se o přistávací modul InSight a s potěšením můžeme nyní už říci, že ten už je na své cestě, kterou zakončí letos na podzim. 
Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) už je tak na své cestě, na kterou jej vyslala raketa Atlas V-401 od ULA. Tato cesta je dlouhá celkem 485 milionů kilometrů a dle propočtů bude završena přistáním na Marsu, které proběhne večer 26. listopadu. Za zmínku stojí ten fakt, že raketa Atlas startující z Launch Complex 3 představovala první meziplanetární misi, která se vydala na cestu z amerického pacifického pobřeží. 
 
 
InSight stráví celkem dva roky, a to jako stacionární modul na jednom místě, kde se zakousne svými přístroji hluboko do Marsu, což jsme ale ostatně řešili již v odkazovaném článku. Jak ukazuje následující obrázek, InSight přistane v oblasti rovníku, a to poblíž přistání roveru Curiosity, čili v Elysium Planitia.
 
 
InSight tak odstartoval zcela bez problémů a nejdříve byl naveden na polární oběžnou dráhu směřující na jih kolem pobřeží Jižní Ameriky. Poté přeletěl přes jižní pól a nad Austrálií, odkud jej sledovala jednak jedna ze stanic Deep Space Network (NASA) umístěná v Canbeře s přispěním stanice provozované evropskou ESA v New Norcia. Vypuštění na polární dráhu umožnilo to, že InSight je relativně lehký (694 kg) a výhodou pak bylo to, že NASA měla v zásobě více startovacích okének rozprostřených na celkem pět týdnů, kdyby snad podmínky pro start byly problematické. 
 
 
Aktuálně můžeme o InSight mluvit jako o sondě, která má ještě připevněn modul pro meziplanetární let a také tepelný štít pro bezpečný průlet atmosférou Marsu. Tou prolétne jako vůbec první podobné zařízení, které ponese seismograf a také jako první přistávací modul vybavený razicí vrtačkou, která bude schopna proniknout do hloubky 3 až 5 metrů. 
 
Málo se psalo také o tom, že společně s modulem vyrazily na cestu také dvě malá zařízení MarCO, které v době jeho přistání prolétnou kolem Marsu. Jde totiž o první dva CubeSats, které byly vyslány do hlubokého vesmíru a poslouží jako ukázka toho, že tak malá zařízení mohou pracovat tak daleko od Země a komunikovat s ní. V době přistání zkusí posloužit pro přeposlání dat z InSight, ale nijak nemá MarCO-A ani MarCO-B žádný jiný úkol. 
 
InSight se při cestě na Mars ještě několikrát ozve, jak bude testovat své systémy a kalibrovat své přístroje. Pracovat by měl alespoň do 24. listopadu 2020. 
 
 
Zdroj: Newatlas


reklama