reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

O víkendu startuje na Mars mise InSight, zaměří se na vnitřek planety

2.5.2018, Jan Vítek, aktualita
O víkendu startuje na Mars mise InSight, zaměří se na vnitřek planety
Letos opět nastává vhodná doba pro lety na Mars, neboť tato planeta se k nám opět přiblížila na stejné straně od Slunce, a tak se jí dá dosáhnout po několika měsících letu. Toho využije NASA a její přistávací modul InSight. 
Úkol modulu InSight částečně vysvětluje jeho celkový název, a sice Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, takže jde především o zkoumání vnitřku planety, které bude probíhat, jak můžeme doufat, někdy po 26. listopadu, kdy modul přistane na Marsu a zakousne se do jeho povrchu. Dopraví jej tam raketa Atlas V z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. Start můžeme očekávat 5. května ve 4:05 místního času, čili ve 13:05 našeho času. 
 
 
InSight přistane v oblasti Elysium Planitia na severní polokouli a odtud bude zkoumat kůru, plášť i jádro planety, zaposlouchá se do tektoniky i dopadů meteoritů. Modul měl přitom letět už před dvěma lety, ale NASA objevila problém v jeho klíčovém přístroji. Nyní už to vypadá, že opravdu poletí. 
 
Planetární astronomové si tak už mohou brousit zuby na proud dat, která jim napoví, jak se Mars vyvíjel za celou svou existenci, jaké na něm vládne počasí a to vše pak budou moci srovnat s jinými planetami, jako je Země nebo i vzdálené exoplanety. Zatím to totiž vypadá, že kůra Marsu byla v podstatě za celou dobu jeho existence stabilní (až na její vnější části vystavené různým vlivům) na rozdíl od Země a v podstatě zůstala nezměněna po dobu 4,2 až 4,3 miliard let. 
 
Seismickou aktivitu bude zkoumat přístroj Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), pak tu je Heat Flow and Physical Properties Package (HP3) pro studium objemu tepla, které přichází z vnitřku planety a především v minulosti mohlo ovlivňovat různé geologické procesy. Právě tyto přístroje mají vědcům poskytnout hlavní obrázek o vývoji Marsu. 
 
Nakonec tu máme jako třetí hlavní přístroj Rotation and Interior Structure Experiment (RISE), který bude velice přesně měřit rotaci Marsu a odhalí případné odchylky, což také napomůže odhalit více o jádru planety a tom, jak se ovlivňuje s jejím pláštěm. 
 
SEIS
 
InSight tak bude pracovat odlišně od obvyklých roverů, které si s sebou vozí přístroje i na robotické ruce. Zde ani nebude nutné se po planetě pohybovat, takže modul bude stacionární a nástroje pevně usazené. Bude tak nutné zajistit, aby byly umístěny hned napoprvé na ideální místo vedle modulu, takže prvních 55 až 90 solů, čili marťanských dní, bude vyhrazeno pro mapování terénu kolem a rozmisťování přístrojů pomocí palubní robotické ruky. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama