reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chystá na podzim další 14nm generaci Core X HEDT

29.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel chystá na podzim další 14nm generaci Core X HEDT
Intel možná už formálně představil 10nm procesory, ale jeho 14nm proces ani zdaleka nekončí. Dokazuje to i na podzim ohlášená 3. generace procesorů Core X HEDT, čili Cascade Lake-X, která využije proces označovaný jako 14nm++. 
Intel svou další generaci HEDT procesorů ohlásil během svého keynote na Computexu a my zatím víme, že půjde stále o 14nm procesory, a sice Cascade Lake-X, které nabídnou především tři věci: podporu rychlejších pamětí DDR4, ještě vyšší takty a také vylepšené turbo. Intel sám se zatím o moc detailů o dalších Core X pro high-end desktopy nepodělil, ovšem leccos se dá i odvodit. 
 
 
Nelze třeba očekávat, že se nějak výrazně změní architektura a výbava chystaných procesorů. Stále tu bude jako základ platforma s paticí LGA 2066 a stále půjde o procesory HCC (High Core Count), které končí na 18 jádrech a 36 vláknech. Ostatně kdyby si Intel chystal HEDT procesory s více jádry, jistě by už to dávno troubil do světa. Zde půjde především o to, jak vymačkat ze 14nm++ procesu maximum a pak ještě něco navíc. 
 
Mezi HEDT procesory bychom mohli počítat i 28jádrový Xeon W-3175X, ovšem ten patří mezi zcela jinou skupinu XCC (eXtreme Core Count) procesorů, je určen pro LGA 3647 a sám přijde na 3000 dolarů, respektive v našich obchodech zpravidla přes 110.000 Kč. Za to už si můžeme pořídit tři běžné domácí sestavy nebo jednu celou pracovní stanici. Ale zpět k tématu.
 
Chystané Cascade Lake-X budou určeny už pro paměti DDR4-2933 namísto DDR4-2666 a co se týče taktů a turba, o nich se pořádně dozvíme asi až při oficiálním uvedení na trh. Jinak můžeme s největší pravděpodobností očekávat také stejnou výbavu ohledně celkové cache, linek PCIe i podobná TDP. Ostatně právě TDP v případě nevychází z maximálních taktů, takže postačí, aby si Intel pohrál s all-core boost a max. boost a může TDP nechat na stejné úrovni, když i základní takt zůstane stejný. 
 
Intel sám ještě prozradil, že se chystá nabídnout procesory s vyšším turbem napříč více jádry, takže to vypadá, že reálná spotřeba procesorů v zátěži opravdu poroste a s ní i potřeba chlazení. Vedle toho se chystají i nové procesory Xeon-W, které zařídí, aby zmíněný Xeon W-3175X nebyl jediným dostupným procesorem pro LGA 3647. Očekáváme tak další a spíše slabší modely pro tuto patici, ale o tom už víme. Nastane tak velice zajímavá situace, kdy takové AMD už nabídne i 12jádrové modely pro běžnou patici AM4 a Intel zase bude mít v portfoliu i 8jádrové Xeon-W, které z hlediska platformy patří o dvě třídy výš. 
 
Zdroj: wccftech


reklama